Tuesday, January 25, 2011

Kreatif, Saja Buat Lawak, atau Naif ?

Kamu lihat botol spesimen air kencing ini:





Dan kamu lihat pula botol spesimen darah ini :


Berbeda...
Sangat berbeda bukan saiz nya.

Maka dipetang ini, saya amat kehairanan, bagaimana ada manusia yang boleh terfikir mahu menggunakan bekas spesimen darah itu, sebagai bekas air kencing nya.

Itulah asam garam bila saya membuat pemeriksaan FOMEMA.
Selain dari kesakitan saraf hidung menahan bau, saya juga acapkali dipersembahkan dengan lawak lawak spontan mereka.

Dan setakat ini, ini lawak spontan yang paling mencuit hati saya, selama saya menjadi doktor yang memeriksa pekerja asing.



ps: Nasib baik tidak perlu ambil sampel najis. Saya terkedu membayangkan sampel najis dimasukkan ke dalam botol spesimen darah.

50 comments:

  1. maaf baya~~saya mata sudah salah juga~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

      KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


      KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

      Delete
  2. Bujal - hahaha...memang siot betul bangla nih...confident aja bagi aku spesimen urine dl botol darah..aiiiyoooo

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum Dr...

    memang boleh tergelak kalau lihat karenah pelanggan nie kan...

    macam2 gaya ada...kalau cikgu, lagi la kelakar dengan anak muridnya..

    dari seorang,
    bukan cikgu atau doktor...

    ReplyDelete
  4. sahrom,

    Waalaikum salam...ya, memang byk karenah, ada yang buat kita gelak, dan ada juga yang buat saya geram/marah...itu semua asam garam kerja..

    ReplyDelete
  5. kat negara mereka mmg guna botol spesimen kot

    ReplyDelete
  6. macam2 ye.. tapikan kalau bekas air kencing tu letak pemegang kan bagus.. senang sikit bagi ibu2 peknen ni.. maklumlah perut besar..susah..

    boleh terima pakai ke idea ni

    ReplyDelete
  7. Syida Gorjes - takkkkkkkkkkkkkk....ia universal...hehehe..satu dunia guna style bekas yg sama

    ReplyDelete
  8. rAtu kEBaYA - idea yang bagus tu..betul, tiap2 bulan ibu mengandung check, kena bagi spesimen kencing..kalau dah masuk 5 bulan ke atas, mesti susah kan..

    ReplyDelete
  9. wakakakaka
    adehhhh!~ konpem depa tak paham apa yg tertampal i botol itewww!

    apa kata... uols letak gambar plak???
    mungkin boleh mengurangkan masalah begini

    tapi... bagi puak2 yang tu lah kan... sebab depa jer yg ada masalah memahami kegunaan barangan

    jangan bagi pulak kat orang2 kita
    mau katanya nak melucah!
    hak hak hak

    ReplyDelete
  10. masalahnya muat ke air kencing isi dalam tu.sikit nya dia kencing.

    ReplyDelete
  11. botol yg atas tu hilang kot
    tu yg dia pakai botol kecik
    untung dia tak pakai botol minuman
    kui3

    ReplyDelete
  12. ayoyo..

    nurse explain tak kat depa..

    yg mana utk kencing..yg mana utk darah..

    ReplyDelete
  13. mesti jenuh dia nak kencing
    dalam tu yek..

    huhu..tak sanggup nak bayang kan..

    sian juga..para doktor ni..

    ReplyDelete
  14. sedang memikirkan bagaimanakah cara mereka memasukkan air kencing ke dalam bekas darah itu?? ngeee....

    ReplyDelete
  15. camne dia nak tala tuttt. dia kat botol tuh ? heheheh.. cer bayangkan ..

    ReplyDelete
  16. rr.. specimen darah kaler merah ..
    die lak taruk urine lam tuh.. so kaler da laen .. ke ader darah yg kaler cam urine..

    blurr jap..kne tgu doc jawab ni.. hihi

    ReplyDelete
  17. kembang tekak den daddy oiii...uwek!!!

    ReplyDelete
  18. tak faham arahan mereka ni.. kne buat arahan bergambar ko Dr?

    ReplyDelete
  19. kejap, warga asing ini lelaki atau perempuan?? dok tgh memikio mcmana nak masukkan urine ke dalam botol mcm itu.. i guess they are all sharp shooters.. heheheh

    ReplyDelete
  20. hahahahah..masalah diorg x faham bahasa tuhhh..

    ReplyDelete
  21. Hahahaa.. terkenang masa saya Houseman dulu, clerk patient Siam guna bahasa isyarat tangan! Haha.. Last2, dua2 pening kepala. Haha..

    ReplyDelete
  22. Yang pasti kedua-dua jenis yang hendak diuji, tetap ada baunya yang tersendiri..

    hahahaha

    ReplyDelete
  23. Dulu2 saya suruh mamat Bangla tu pegang botol darah vacutainer yg dah dilabel. Bila dicucuk kat dia, darah tak jugak keluar.

    Lepas cucuk dia beberapa kali, baru saya tahu mamat tu dah bukak tutup botol tu. Vakumnya dah takda. Menyumpah seranah saya.

    Sejak itu saya dah tak bagi mereka pegang botol lagi. Kes urine dlm botol darah pun ada jugak...

    ReplyDelete
  24. jap2 nak bygkan..cemana la gamaknya dorang penuhkan botol kecik tu eik? musykill jap..

    ReplyDelete
  25. itu konsep berjimat cermat katanya..jgn membazir.. he..he..he..

    ReplyDelete
  26. ..... hhuh ..... Fomema bayar cause MC berapa ya.... Dia charge kami sampai rm200 utk pemeriksaaan kesihatan yang simple ....
    Kesian kami ... dah bayar ejen 6000 hinggit , tiap2 taun bayar levi ngan fomema 600 hinggit lebih ....
    mak dah pokai ......

    ReplyDelete
  27. Miloais - bagi saya, its common sense...diberi dua bekas, bekas urine dan bekas darah...mestilah kita guna bekas urine utk tadah kencing kan....:)

    ReplyDelete
  28. Cik Ina - penuh sebotol tau botol spesimen darah tu dgn kencing dia....hahahahha

    ReplyDelete
  29. alien - botol urine tu tak hilang, pasti ! sebab bila aku mintak botol urine, sambil sengih2 dia bawak keluar botol urine kosong dari dalam poket dia! Wakakakaa

    ReplyDelete
  30. PB - jenuh dah staff I explain...entah la apa yang mereka faham...

    ReplyDelete
  31. ehehehh..macam2...maybe diaorg xtau kanss..

    ReplyDelete
  32. spesimen urine dimasikkan secara direct kah ke dalam botol bertutup merah!!!!??

    ReplyDelete
  33. Ati -saya pun confius mcm mana dia penuhkan botol tu

    ReplyDelete
  34. shaza - kalau diaorang tembak direct, hahahahhaha

    ReplyDelete
  35. Cik Pah - maybe mereka hebat menala...kih kih kih

    ReplyDelete
  36. Fatin - kuninggggggggggggg aje bekas spesimen darah tu bila mereka hulurkan..hahaha

    ReplyDelete
  37. GB - kembang lagi tekak den yang tgk secara live !!

    ReplyDelete
  38. aliaaroslan - mungkin juga kena buat arahan bergambar, kalau susah sgt nak paham..hihi

    ReplyDelete
  39. DeLancrettLurpak - male. Kalau female, lagi I confuse...:)

    ReplyDelete
  40. Zie - susah sgt ke nak faham: kencing dalam bekas urine. :P

    ReplyDelete
  41. DrSatrian - as a doc, kita kena ada skill berbahasa yg byk..

    ReplyDelete
  42. azieazah - tang bau yang tak tahan tu hehehe

    ReplyDelete
  43. zouldahan - saya dah malas nak guna vacutainer tuh..sebab mcm u kena lah, mereka pi bukak!

    ReplyDelete
  44. Kaseh - errrmmmm..kencing direct lah kot...hahaha

    ReplyDelete
  45. gismo82 - aku rasa mmg tu konsep kat bangladesh ..hahahaa

    ReplyDelete
  46. Chik Att - fomema nih memang mahsyuk buat duit lebihhh....

    ReplyDelete
  47. CCC - sangatlah naive kalau tak tahu...huhu

    ReplyDelete
  48. kena belajar bahasa doranglah jawabnya doc..


    hehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...