Tuesday, January 25, 2011

KLCC dan Cita-Cita

Loceng KLCC ini sebagai alat komunikasi antara aku & staff

Menara Berkembar Petronas pernah menyandang jolokan bangunan tertinggi di dunia.
Setinggi bangunan itu, aku pasti tinggi lagi cita cita kita dalam hidup ini...

Ada cita cita kita yang kesampaian..
Ada yang tak sesampaian..

Bagi yang kesampaian, ia umpama nikmat dapat sampai ke level tertentu di bangunan 88 tingkat ini.
Bagi yang takde rezeki, ia umpama duduk di bawah taman KLCC, dan pandangan mata hanya sayup melihat, mendongak ke atas puncak bangunan ini, sambil berkata "bilalah aku boleh sampai ke atas ni, masuk dalam office Tun Mahathir".
Nun sayup ke atas




Aku pernah bercita cita nak sampai ke puncak tingkat 88...nak jadik cardiologist.
Aku pernah bercita cita nak jadi professor perubutan, masuk line academic.
Tapi rasanya, aku lebih selesa duduk di taman KLCC aja sekarang ni, dan kemalasan mengusai diri, malas nak naik ke tingkat 88 tu.

Bagaimana dengan anda?
Anda dah capai tingkat 88 tu?
Atau anda sekapal dengan saya, selesa dah lepak lepak di taman KLCC sahaja, sekali sekala terpaksa melayan karenah kebanjiran PATI,yang mana anda tak akan hadapi kalau dipuncak tingkat 88.

Tapi aku pasti, dan anda juga pasti, tak mahu memandang ke bawah begini,bila melihat cita cita...

41 comments:

  1. yang penting~impian 1st saya sentiasa tercapai disini~

    ReplyDelete
  2. erm..cita2 saya mcm x nmpk rupa je lagi..malu kot?

    ntahkan ke tingkat atas, jalnnya pon masih x nmpk lagi..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dr..berbicara mengenai impian semua org ada impian..hendak kaya, hendak senang, hendak berpengaruh...

    bagaimana dengan impian ukhrawi..pasti ramai ( termasuk saya) tidak bersedia ke arahnya..bagaimana amalan kita dan keluarga kita sebagai persiapan menuju ke sana...

    ReplyDelete
  4. Ingatkan hobi kumpulkan loceng tadi..he..he..he..

    ReplyDelete
  5. saya suka naik kat tingkat 3 suria klcc.. ade restoran chili's kat situ.. hehe

    p/s- husband saye cakap klcc akan di tambah satu menara baru.. 88 tingkatx2 pun tak cukup..

    ReplyDelete
  6. Jangan kata ke tingkat 88, kat tamannya pun kakcik tak pernah sampai.. (*_*)

    ReplyDelete
  7. cite2 sy setinggi gunung everest..heheeh..tp xtercapai jugak..

    cume mau idup dlm ketenangan..:)

    ReplyDelete
  8. Realitinya, tak semua orang boleh naik sampai ke tingkat 88 pun. Jika tak silap, utk pelawat awam hanya terhad di tingkat 43 sahaja, manakala 44 utk VIP.

    Kerana saya ada kawan kerja dalam, saya pernah sampai di Floor VIP sahaja. Lebih lagi tak bleh.

    Lalu cita-cita saya pun terbantut. Dihalang protokol. Boleh gitu? Salahkan orang lain? hahahahaha

    ReplyDelete
  9. iols suker taman klcc tu
    berkelah kat sana best tawww!

    [tersasar jauh jawapan iols]
    hik hik hik

    ReplyDelete
  10. sebut pasal KLCC x cita2..
    nice interpretation!

    dipuncak sekali, design nye plg tirus..
    cita2 yg tinggi (menjadi angkasawan, jutawan, misalnya)
    - x ramai yg dpt capai..x ramai yg berjaya. sebab kat atas tuh angin nya kuat..jadi adalah yg berjaya..


    & begitulah sebaliknya..

    ReplyDelete
  11. saya pernah sampai tingkat 87
    kui3
    tapi duk dalam lif kargo la
    time tu tingkat 87 tu tgh renovate mende tah

    ReplyDelete
  12. tak pernah setinggi tu, makcik gayat kat tempat tinggi.suka pergi klcc, makan ice cream new zealand belakang dia dah lupa.

    ReplyDelete
  13. patut la kau tak jadi profesor
    profesor PERUBUTAN... takdo dalam list perjawatan KKM!
    aku tauliahkan kau profesor peSERABUTan, mau???
    kekeke

    ReplyDelete
  14. trauma dengan tempat tinggi ni.. sebab ada kejadian yg x dapat dilupakan hingga kini..

    tapi cita2 yg tinggi tetap ada.. biarlah tersemat dihati dan pasti menjadi realiti

    ReplyDelete
  15. yg penting saya fobia dgn klcc. huhu~

    tapi pasal interpretasi klcc dgn cita2 tu...

    saya suka berada di atas. tapi dgn syarat, kene bermula dari bawah. baru kite tau jerih perihnye berada di bawah, dab baru kite takkan lupa diri bila di atas.

    juga, bila dah berada di atas tu, sekali sekala kene juga take a step back. we can see a bigger view from there. :)

    ReplyDelete
  16. yg penting hepi bang doc.. uhuhu

    ReplyDelete
  17. salam Daddy Ziyyad..
    belum pernah sampai..lalu je..tak pernah singgah.kesian kat diri sendiri..

    ReplyDelete
  18. Bujal - ko pasang timer ke kat blog pakcik nih...:)

    ReplyDelete
  19. Zie - sedikit masa lagi, tercapai lah cita2 Zie tu..

    ReplyDelete
  20. sahrom - betul tu...impian ukhrawi harus kita seimbangkan dgn duniawi...'bekerjalah kamu bagai hidup 1000 tahun, beramallah kamu bagai mati esok hari'

    ReplyDelete
  21. Gismo - hahha...tapi boleh dipertimbangkan hobi unik tu

    ReplyDelete
  22. shaza - are u sure mereka nak tambah SATU lagi menara? kat mana nak letak tu?

    ReplyDelete
  23. kakcik - dekat aje kan KLCC ni dgn rumah kakcik...:)

    ReplyDelete
  24. aku x gayat, tapi hubby aku gayat...huhu..tu sebab aku x sampai2 lg kat atas nun...alasan..

    ReplyDelete
  25. CCC - kita semua mahukan ketenangan itu...moga tercapai

    ReplyDelete
  26. Azieazah - wauu, itu pun dah dikira bagus...saya cuma masuk dlm Suria KLCC aje..hihihi

    ReplyDelete
  27. miloais - tak pernah lagi berkelah atau berjogging di situ

    ReplyDelete
  28. cik ina - makcik, bukan kena panjat pun, naik lif ajerrrrrr..hehehe..so rasanya tak lah gayat

    ReplyDelete
  29. Hani -- hahahhaa...siot betul....aku teringin nak buat grad ward round, kasik HO/MO semua kecut perut..wakakaka

    ReplyDelete
  30. Ratu Kebaya - oohhh..pernah jatuh dari tempat tinggi ke

    ReplyDelete
  31. Kaseh - cita cita tinggi takpe, tak gayat :P

    ReplyDelete
  32. Kak Erna - Salam kak.....singgah la bila ada masa ya kak..org luar sanggup terbang jauh2 nak dtg..hihihi

    ReplyDelete
  33. wahida - aikkk..terbalik plak, selalu bini yang gayat..wakakaka..

    ReplyDelete
  34. psstt..sebab ex saya keje kat tower 2.

    takmo pegi! huhu~

    ReplyDelete
  35. Daddy Ziyyad,

    menara tu terletak dia antara tower 1 dan mandarin oriental hotel.. dah nak siap pun.. walaupun tak berkembar dan tak setinggi 88 tingkat, tapi ia merupakan bangunan tambahan kepada klcc milik p******* tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...