Wednesday, January 5, 2011

Kabus Di Dada


Gambar di atas ialah gambar X Ray dada sebenar pesakit saya....hmmm bukan pesakit, tapi dua orang budak lelaki muda(umur lingkungan 25 tahun), sahabat baik,  yang nak buat medical check up.

X-Ray di sebelah kanan:
-seorang pemuda 25 tahun yang aktif menghisap rokok sejak umur 16 tahun.--kita namakan A

X-Ray di sebelah kiri:
-seorang pemuda 25 tahun yang tidak pernah menghisap rokok. --kita namakan B

Pabila saya panggil kedua duanya menghadap x ray mereka, A tersentak, terkedu, lantas berkata

" kenapa x ray saya berkabus doc"

Saya kata

" teruskan merokok lagi sepuluh tahun, nanti jangankan kabus, jerebu pun tak boleh celen "

Sebelum meninggalkan bilik konsultansi, pemuda A berikrar mau berhenti menghisap rokok.

Harap harapnya pemuda A berjaya, dan terus istiqomah.

Dan harap harapnya, pemuda B tidak pula mengikut jejak langkah pemuda A.

28 comments:

  1. saya pemuda B dan saya yang pertama.

    ah saya hebat~

    haha~~

    *katakan tak hendak pada rokok!

    ReplyDelete
  2. memang baik punya ayat nasihat..

    hahaha

    sepuluh tahun,buatnya dia buat sungguh? haha..insyaallah, insaf dah tu agaknya..kalau dia gantung x ray tu kat umah dia, insyaAllah smp ke tua xnak merokok agaknya

    ReplyDelete
  3. saya bagi 5 bintang untuk entri ni.

    saya tak suka perokok! :D

    ReplyDelete
  4. yg duduk sebelah perokok pun kemungkinan besar paru2 berjerubu macam pemuda A..kan?kan?kan?

    ReplyDelete
  5. Terkedu jap , maksudnya sapa perokok kena berhenti dari sekarang.khe khe. pak dukun mesti tak hisap rokokkan.

    ReplyDelete
  6. baru 25 tahun?takut..tapi camana kita yang dok dikelilingi perokok ye..adakah macam tu jugak kalau di xray..

    ReplyDelete
  7. lubangkan dada die
    gerenti segala asap kuar dan jadi cerah xray tu

    ReplyDelete
  8. suruh dia balik cuci dgn clorox

    ReplyDelete
  9. Saya anti perokok.
    Terutama yg hisap rokok tak kena tempat.

    ReplyDelete
  10. Bujal X - kamu memang hebat!! Sudah berapa kali kamu 1st di blog ini..

    ReplyDelete
  11. Zie - agaknya mmg kalau dia gantung xray ni kat rumah, tgk hari hari, mesti insaf, taubat nasuha takmau merokok..:)

    ReplyDelete
  12. GB - cuba cari suami yang tak merokok. ngeeeeeee :)

    ReplyDelete
  13. makDara - ya, itu dipanggol passive smoker. Kalau lama sangat jadik passive smoker, ada harapan juga.

    ReplyDelete
  14. Cik Ina - saya tidak pernah merokok. Belia benci rokok !! :)

    ReplyDelete
  15. Kak Erna - bahaya tau jadi passive smoker dalam tempoh yang lama.

    ReplyDelete
  16. Hani - aku nak cipta rokok clorox..muakakaka

    ReplyDelete
  17. DrZul - ya, perokok yang tak sensitif dgn persekitaran memang harus di ketuk kepalanya.

    ReplyDelete
  18. awatlah abg ipaq kita
    kata tak bahaya...
    uhh doktor zaman dulu kot dia..hihi

    ReplyDelete
  19. saya gadis (gadis, haha) B tapi paru² saya mungkin ke arah A sebab orang merokok dalam ofis, best betul lah bau asap rokok... not!

    ReplyDelete
  20. Ati - kalau compare dgn active smokers, memanglah kurang bahayanya. Tapi sebagai passive smokers, tetap ada risk berbanding mereka yang langsung tak terdedah kpd asap rokok

    ReplyDelete
  21. KOG - anda harus memberontak, komplen dgn bos..tapi kalau bos pun hisap, tak dapek den nak nolong eh..hehehe

    ReplyDelete
  22. oooooooooooooooooooooo!
    macam tu ek.ada kabus.
    nasib baik rumah saya udaranya segar bugar.sbb papa tak smoking.dia stop sebab boring smoking sorang2,bole gitu?

    ReplyDelete
  23. saya suka entri ini

    pernah juga ada koleksi xray
    hahaha

    :D

    ReplyDelete
  24. Syida - apa jua alasannya, yang pentinh papa itu sudah quit smoking..alhamdullilah..

    ReplyDelete
  25. boneka - kamu pun ada koleksi xray?:)

    ReplyDelete
  26. bagus daddyziyyad.. kadang diorang ni banyak sangat alasan nak berenti merokok.. selagi tak tengok sendiri depan mata tak insaf2.

    ReplyDelete
  27. hahhaaahaaa.....
    kau dan aku dan zoul dan hanie dan radiografer je yang tau kenapa xray tu berkabus..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...