Tuesday, January 11, 2011

Jangan Jadi Macam Model Michelin

A long journey  begins with a single step.
So mulai hari ni, aku start menatih balik.
Tak mau jadik model Michelin. Tak perlu sebarang spare tyre.
Azam 2011.

Mampukah aku meneruskan dengan istiqomah makan secara sihat ni ? (yang pernah aku lakukan dulu)

Tiada lagi bekalan makanan:  macam ni

For lunch today;

Tuna sandwich -30% fat with wholemeal bread
For dinner tonight, mommy Ziyyad akan prepare tomyam.

Actually, agak sukar untuk control portion of fat, carbo tu semua kalau based on Malaysian foods.
A few lah yang OK macam capati with dal tu. With tandoori chicken.

But since mommy Ziyyad sedang preggy, dan selera beliau pun selera nasik, so aku kena mengalah.
Kena improvise menu2 masakan Melayu.
Majoriti sup sup/tomyam is fine.

Kalau tak dulu, kami memang most of the time guna pasta/salads/olive oils/salmon/turkey/chicken/grilled tenderloin.
Memang sihat.
Memang very low dalam segala macam fat.
Dan kitchen kami pun, bersih aja, berkilau2.  Hehehe..sebab tak byk guna minyak, takde menumis menggoreng.

ps: tengah fikir esok nak lunch apa..hmmm. Kena bukak kitab resepi.

43 comments:

  1. DADDY:
    Bleh try Meehoon Sup atau Roti Bakar dgn Mushroom Soup! Perhhhh

    ReplyDelete
  2. azieazah - thanks. Cadangan yang bagus tu. Mushroom soup tu mmg best, selalu makan dgn garlic bread

    ReplyDelete
  3. orait daddy z, mari sama2 diet..kalau bleh share menu lagi cun..

    ReplyDelete
  4. dah, saya dah jawab tag sepantas kilat... berserta sedikit tips di situ :)

    ReplyDelete
  5. Kaseh - jommmmm
    Cadangan yg bagus juga tu..saya akan compile menu2 diet dan gambarnya, dan buat entri tentangnya..Insya Allah...boleh kongsi2 kan

    ReplyDelete
  6. jangan lupa buat fruit detox..
    makan buah-buahan semata-mata selama 4 hari berturut-turut..
    kita tengok, ko pingsan tak.. hahaha

    ReplyDelete
  7. Hani - aku lelaki, lemah kalau tak makan protein...hahahhaa

    ReplyDelete
  8. Selamat berjaya di dalam diet. Dan tahniah Ziyyad nak dapat adik. Bulan berapa due tu?

    ReplyDelete
  9. saya mkn byk, tapi berat saya cuma 41.5kg
    apakah masalah saya?
    diharap pak dukun bole bantu.

    ReplyDelete
  10. SYidaGorjes - ada masalah lain tak seperti selalu rasa panas, kuat berpeluh? Kalau ya, sila buat ujian darah utk melihat tahap hormon thyroid Kalau hormon thyroid u normal, means that memang metabolisme badan u jenis yg aktif bekerja. Baguslah tu

    ReplyDelete
  11. 2 minggu MDT makan roti wholemeal ni..badan rasa langsing..tapi bila balik kg..diet terus menjunam...huwaaaaaaa!

    ReplyDelete
  12. teruskan usaha!

    saya berkata sambil memegang seketul ayam kentaki dan sebotol air oren bekarbonat.

    haha~

    ReplyDelete
  13. MDT - bila balik kampung, memang boleh jahanam diet..hahaha

    ReplyDelete
  14. Bujal X- kamu sudah macho, maka tak mengapa kamu makan kentaki selalu.

    ReplyDelete
  15. sy perot melayu tulen, mesti mau makan yg tumis2 punya, gulaiiii...

    ReplyDelete
  16. hehe. dapur umah sy messi. tp mak sy masak sedap. sbb tu anak anak die sume debom debommm. ngahahha

    ReplyDelete
  17. semoga berjayalah!

    jangan lupa share tips2 n resepi tu
    kalau berjaya lah...hahaha

    ReplyDelete
  18. cik pah sudah merajuk untk berdiet. selalu terkubur di tgh jalan .. awal awal jer berkobar kobar

    ReplyDelete
  19. mari makan pizza, mekdi ngan kek blueberry..

    yum yum..sedapnyaaaaaa

    lupa plak, Mommy Ziyyad punya pizza sedap kan doc?

    :P

    ReplyDelete
  20. GC - betul tu, perut melayu ni susah nak train..:)

    ReplyDelete
  21. myaby - pastikan cekap memasak, dah nak nikah khennnnnn? :)

    ReplyDelete
  22. ati masrif - sedang gigih berusaha ni

    ReplyDelete
  23. cik pah - saya tak boleh merajuk utk berdiet..merbahayaaaaaaa

    ReplyDelete
  24. Zie - yeeeerrr..pizza mommyziyyad mmg sedap, mana tau nih?..hehehe

    ReplyDelete
  25. hihihi

    suka ayat PERUT MELAYU dan SELERA MELAYU
    atau apa2 yg setara

    sebenarnya
    oke je kalau x makan nasik setiap hari
    cuma bila rutin dijadikan kelaziman
    terus jadi satu kemestian

    oh kalau ke sini
    mesti komen sy pjg2

    tah kenape


    SAYA SOKONG DIET DADDYZIYAD!!

    .

    ReplyDelete
  26. selera saya makin menjadi2 sekarang. kene ambil dadah nampaknya untuk kurus. kikikiki~

    ReplyDelete
  27. diet secara sihat.

    agree dengan makanan malaysia yang sangat banyak carbs..

    ReplyDelete
  28. elok juga kurangkan menumis ni..
    lebih2 lagi masa minyak susah nak dapat cam sekarang..

    ReplyDelete
  29. Tambah skit. Bawa bekal oat susu. Baik untuk jantung. Hehe.

    ReplyDelete
  30. bagus tu, breakfast yang menyihatkan. makcik kalau dapat makan tomyam hari-hari pun boleh layan.benda yang senang nak di sediakan.

    ReplyDelete
  31. Baby michelin comel tu..he..he..he..

    ReplyDelete
  32. BDC - nak ubah rutin yang mencabar tu

    ReplyDelete
  33. GB - jangan ambil dadah...ambil dadih takpe..ngeeee

    ReplyDelete
  34. aliaaroslan - u kat UK kan? senang..all healthy food kat sana murah

    ReplyDelete
  35. azrina 3.7 - memang susah giler nak carik minyak masak..huhuhu

    ReplyDelete
  36. DrSatrian -yup, problemnya bro, tekak aku susah sikit nak telan oat..hihi

    ReplyDelete
  37. Cik Ina MDDC - roti tu saya makan lunch macit..huhuhu

    ReplyDelete
  38. gismo - baby michelin memang comel. bapak michelin tak comel tau..wakakaka

    ReplyDelete
  39. wow, very healthy.. my husband pun bawak bekal sandwich pegi keje.. tapi sebab utama nak jimat.. rega makanan kat klcc tu mahal!!

    ReplyDelete
  40. shaza - kalau hari2 makan kat KLCC, memang bangkrap..hehehhee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...