Thursday, November 25, 2010

Jangan Menilai Buku Dari Kulitnya

Hari ni aku nak jadik ustaz, nak kasi tazkirah pasal halal wal haram.
Sebab amalan menegur sesama saudara seIslam ni kan tanggungjawab kita, so aku pilih medium blog ni utk menegur.Geng-geng kat luar pun, kalau nak tegur aku dalam komen, dipersilakan..serius nih..:)

Bagi kawan-kawan bloggers aku macam Dr Zul, DrSinga, DrHani yang jaga klinik masing-masing, aku rasa mereka pasti ada pengalaman ni.

Alkisahnya semalam datanglah satu kakak ni, lingkungan umur late 40's/early 50's kot..aku dah lupa, masuk ke dalam consultation room with her son, umur dah 22tahun. First impression, well, mesti orang yang baik baik, berpegang teguh pada syariat agama. Kakak ni bertudung labuh, anaknya berjubah berkopiah, siap speaking arab sikit2 dengan aku. So aku 'judge a book by its cover lah'

Kakak ni datang atas kapasiti panel dia, yang cover dirinya dan anak anak. Tapi utk anak anak yang berumur bawah 18 tahun. Anak dia dah 22, dah lebih umur. Dah kerja lagi. Dan dah kawin pulak tu! Tapi isi form kat kaunter guna nama dia(kakak tu). Bila jumpa aku, nak cover lah medical bill anaknya dalam bil dia.

Aku dah penat petang semalam. Dan aku ni jenis payah sikit nak sound patient aku yang dah berumur, yg lebih veteran dari aku.Yang aku terkilan ialah, sikap kakak tu. Nak save RM35-RM40 punya pasal, sanggup nak menjawab kat SANA. Aku malas nak bertekak dengan kakak tu bila dia terus cakap nak cover bil anaknya dalam bil dia.Lu fikirlah sendiri kakak oiii...

Benarnya pepatah Jerman ni "don't judge a book by its cover"

9 comments:

  1. ahaaaa... exactly sama dgn my experiences..

    1. ada 1 makcik, tudung labuh, register nama dia (panel U lagi!).. bila panggil nama, dia suh ada sorg budak pompuan duduk. Asthma.. So ai bg la treatment yg sewajarnya. Then ai mosykil, awat budak ni nmpk muda, tp yg daftar ni umo 40 (ai tak cam nama makcik tu sbb bukan regular customer). pastu tgk prev notes, nama org yg didaftarkan tu tak penah ada asthma. Kes yg sama, nak treatment utk budak tu tp claim atas nama dia. So ai asked the staff utk clarify sbb nak bg mc. Bila mintak ic, dia kata tak bawak. Sanggup tu cakap, takpelah tak payah bagi mc. Pastu kitorg insist jugak suruh dia bayar cash. Reluctantly budak tu kuar wallet dia n bayar. Heee... takkan bawak wallet, ic tinggal pulak kan.
    Sedih.. sbb yg buat perangai camni org kita, islam.. pakai pun memang nmpk mcm muslimah sejati.. tapi masih punya AKAL utk MENIPU.

    2. Panel juga.. si suami buat GDL renewal which is not covered by the panel.. dia boleh kata, ala claim jer dgn panel. lagipun billing tu wife saya yg handle.. CISSS, bedebah, mangkuk ayun

    3. Mamat yg sama dlm kes no 2... 'Dr, anak saya ni dah lebih 18 tahun, panel dah tak cover.. tp boleh tak masukkan bil ubat dia bawah nama saya? Lgpun, billing ni wife saya buat' Grrrr... menyalahgunakan kuasa betul!

    Banyak la lagi kes2 yg nak menipu.. Ada tu diorg pulak yg ajar kita mcmana nak putar belit. Menyampah dgn org mcm ni

    ehh.. panjang lak citer.. hahaha

    ReplyDelete
  2. hanie...
    ko dah boleh buat satu entri dah komen ko ni!!!
    .
    .
    sebenor nya korang.. aku dah siap cerita nak post lebehkurang cerita2 kat atas tu...
    aku pendam jap lah dulu...
    heheheeee..

    ReplyDelete
  3. DrHani --memalukan kan...kang kalau saya tarbiah mereka face to face kang, tak ke haru...kadang kala 'islamik lagi perangai' minah yang sexy tawwww..:)

    DrSinga --kalau nak lagi bestttt, tepek gambo sekali mereka itewwwww..hahaha

    ReplyDelete
  4. sabau je la kan
    marah2 kang die lawan balk tak terdya kita nak jawab, hohoh

    ReplyDelete
  5. salam...saya kalau rasa tak betul saya sound direct ja..tak kiralah dia umur berapa pun.
    benda2 nilah punca saya tak suka ambik panel.ambik cash patient ja...senang tak pening kepala.

    ReplyDelete
  6. DrIeda - betul tu, cash patient yang best...tapi memang selalunya kita bergantung dgn panel..

    ReplyDelete
  7. salam doktor

    saya dah jadi follower, siap link lagi.... ni saya dapat tau dari blog doktor paling glamour lagi meletopsss (Dr Singa)... ni add bukan saja tau, mana la tau maybe nak minta 2nd opinion... thanks doktor :)

    ReplyDelete
  8. ayin--thanks sebab follow...boleh, no problem kalau nak tanya apa apa.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...