Thursday, November 25, 2010

Cuti Terengganu: Part 5 (Taman Tamadun Islam)

Okey, aku sambung balik cerita jalan-jalan aku ke Terengganu.
Ni entri penuh gambar gambar, hehehe..takyah menaip panjang lebar.
Keesokkan harinya, aku pergi la ke Pulau Wan Man, nak tengok Taman Tamadun Islam tu..dan nak tengok Masjid Kristal yang kontroversi tu :)

Cumanya, dari bandar KT ni, susah sikit bagi orang luar macam aku ni nak carik arah ke Pulau Wan Man. Berhenti tanya, ada jugak orang KT yang boleh cakap " Ada ke pulau tu? Saya tak tau pulak"..Aiyyoooo....

Kena pakai GPS lah lepas ni :)
Ada dua cara nak ke pulau ni, samada naik kereta, atau naik bot.
Tiket masuk RM15 seorang. Wan Bah sebagai warga pencen, kena RM8. Each ticket comes with coupon which can be used at the sourvenir shop & the restaurant located within the complex.






Tak silap aku, ada 21 biji monumen di dalam ni. Dan mereka dalam proses menambah sebijik lagi, iaitu replika masjid yang ada di Singapura. The details of each replica was quite impressive, ikut kata Fiza lah yang dah biasa buat model semasa zamannya belajar architecture dulu.Dari 21 monumen, 4 daripadanya datang dengan pawagam mini yang terletak di bawah monumen, yang memaparkan tayangan pendek 10 minit pasal sejarah pembinaan dan cerita berkaitan monumen tersebut.


Kalau malas jalan, boleh naik tram/basikal/buggy.
Tapi kami pilih untuk berjalan jalan santai..hari pun masih redup lagi


 Jom masuk ke dalam, dan selamat melayan gambar gambar nya :)

Pintu masuk monumen

Masjid Negara, Kuala Lumpur
The size of the replica in relation to the size of a 2 yo Ziyyad :)

Great Mosque of Agadez, Niger. 


Great Mosque of Samarra
Kul Sharif Mosque, Russia
Masjidil-Haram, Mekah
Kubah As Sakhrah, Palestin
Masjid Abu Nasr Parsa, Afghanistan

Masjid Mohamed Ali, Mesir
Masjid Kudus Minar, Jawa Tengah, Indonesia

Masjid Nabawi, Madinah
Masjid Xian, China
Masjid Sultan Omar, Brunei

Masjid Suleyman, Turki
Menara Kalyan, Uzbekistan
Pattani Central Mosque, Thailand
Taj Mahal, India
AlHambra, Spain

8 comments:

  1. maner masjid kristal yg kontroversi ittewww.. ehehe

    ReplyDelete
  2. tunggu entri akan datang en_me..hehehe

    ReplyDelete
  3. salam. kpah dah lama tak ke kt. tak tau pun ada tempat ni.

    ReplyDelete
  4. cgg ingin sekali ke sana..
    last time g anta adik di UDM..
    BILA LA NAK JALAN2 TGK GANU:)

    ReplyDelete
  5. pi bergambar kat stadium runtuh tak?

    ReplyDelete
  6. salam...thanks drop by my blog...saya dah follow kembali...
    mmm..cantiknyer gambar2 masjid tu...

    ReplyDelete
  7. kakpah - bertandanglah ke KT sempena Monsoon Cup nanti. 30 Nov start

    CGG -di mana ye UDM tu? dalam KT ?

    Kucing -takkkkk..boleh terlupa nak ke stadium yg kena makan dek raksaksa gorgon tu..hihihi..

    Wahida - thanks again. Like your blog, gambar besar2 dan best.

    ReplyDelete
  8. bulan 6 hari tu dah pi konvoi ke masjid kristal tapi tak sempat plk pi kat monumen2 ni...letih jaga anak.nak kena pi sekali lagi nih...rugi tak tengok.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...