Thursday, November 18, 2010

Cuti Terengganu: Part 1(Hai Peng Kopitiam)

Okeh, aku nak cerita pasal percutian pendek aku ke Terengganu.
Percutian bermula hari Sabtu, 13 November lepas. Lepas Subuh, kami bertolak jam 6.45am.
Aku guna LPT.

Sampai aja di Chukai, Kemaman, Ajib dah menunggu kami. Ni minggu terakhir Ajib di Schlumberger, sebelum dia join Exxon.

Perut pun dah lapar. Di bawanya kami ke kopitiam paling famous di sini, Hai Peng Kopitiam. Memang famous, sepanjang kami duduk melepak di sini hampir 1 jam, kerusi-kerusinya tak pernah kosong. Yang datang pergi silih berganti. Dibuka dari pagi hingga jam 6 petang, ia menjadi port lepak terbaik warga Chukai, lebih lebih lagi golongan yang bekerja di bidang Oil & Gas yang ramai disini, seperti Ajib.


Aku dah makan di macam macam kopitiam, di KL, di Shah Alam, di JB...tapi roti bakar dan kopi di sini memang best.Kalah Kluang Station di The Curve tu. Setakat Old Town kopitiam tu, memang tak boleh challenge lah Hai Peng ni. Jadinya, kalau anda ke Kuala Terengganu dan melalui laluan tepi pantai, jangan lupa singgah ke Chukai dan nikmati secawan kopi + roti bakar di sini. Recommended. 


Roti dia lembut macam bantal, Makcik cakap serupa macam roti bai yang dia selalu beli dulu

Aku minum kopi ais

Fiza & Ziyyad punya

Interior yang unik. Kalau nak tapau home made coffee & kaya nya pun boleh, berkotak kotak kat kaunter tu

Ada pelbagai menu kat sini, dari ice blended, mee goreng, nasik lemak, telur 3/4 masak..ala..standard menu kopitiam. Yang pasti, kalau aku ke Terengganu lagi, aku akan singgah sini.




Selesai mengisi tangki perut masing-masing, aku isi pulak tangki petrol. Perjalanan diteruskan ke Kuala Terengganu.

14 comments:

  1. kita anak jati terengganu, tp x reti nk explore tmpt..pdhal balik kg mmg lalu depan kedai hai peng tu..hehe

    erm,x silap kedai tu masuk tv. 2 tahun lepas kot. x tersengaja tonton cerita tu..betul2 sedap rupanya..

    ReplyDelete
  2. adik ipar saya duduk kemaman boleh tanya, hai peng tu apa? rasa macam nak sepuk je.

    ReplyDelete
  3. Zie - laaa..awak anak jati Ganu ya...saya suka Tganu sebab pantai dia cantik..especially area sepanjang dari Rantau Abang ke KT tu..

    Tganu asal mana? Try la singgah hai peng ni..ikut tekak saya, memang sedap..org pun ramai makan.

    ReplyDelete
  4. kucing - sepuk aja adik ipar tu..:)

    dah buat coverage tak pasal hai peng ni? kan blog u pasal makan2..

    ReplyDelete
  5. dah lamer x gi ganu tewww.. uhuhu

    ReplyDelete
  6. en_me - jual satar kat OZ, sure kaya raya :)

    ReplyDelete
  7. sy terengganu kat dungun..kuala abg tempat penyu telooo..hehe..tempat lokasi penggambaran cite yg tgh tayang tu,emmm..cite ape tu,ulik mayang

    kampung mak pulak marang..kita nama aje dok terengganu, tp pulau kapas x pernah pergi, pulau perhentian pulau semua tu semua x pernah jejak..asyik dok umah je.kekadang balik cuti dah 2 minggu, baru jiran perasan ada balik kg..hehe..

    lain kali dtg la lg..org terengganu peramah, mcm saye..hehehehe..:P

    ReplyDelete
  8. last pegi ganu tahun 2000 kot
    errkkk... 10 yearsss oredi???
    isk isk isk.. pantasnya masa berlalu

    ReplyDelete
  9. zie - saya ada singgah rantau abang, lepaskan anak penyu, nanti saya buat posting pasal tu.

    h4ni3 - it's time for u to go to Tganu..10 years tu dah lama..kalau baby, dah masuk darjah 4 dah :)

    ReplyDelete
  10. wah, bestnye lepaskan penyu..kita sendiri pun x pernah..*tetibe mood jeles melanda..hehe

    kita dok kampung2 dekat area bandar dungun.dlm 15 minit utk ke kuala abang..

    *tetibe terfikir nk memaksa ahli klorga tengok penyu..musim ni ade ke?

    ReplyDelete
  11. zie - sekarang bukan musim penyu landing utk bertelur. musimnya sekitar May - Ogos setiap tahun. Ni siapa yang org Terengganu nih, saya ke zie? hehehehhe...

    ReplyDelete
  12. ye ke? haaa, kalu mcm nk pegi tengok la len kali..hehehe..x berapa true lg lah rasanya terengganu kita..tang bahasanya memang tulen...hehehehe

    ReplyDelete
  13. kedai kopitiam cina ke? Halal?

    ReplyDelete
  14. tak peduli halal atau tidak, kite hantam aje...
    yang jual daging babi punye orang, wang kertas dia pegang, kite pegang jugok...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...