Friday, September 12, 2014

Bocor


Wednesday, September 10, 2014

Makanan Seimbang

Konsep memakan makanan secara sihat, seimbang..perlulah diterapkan sejak kecil lagi.
Bila di terap sedari kecil, ia akan menjadi habit.
Kalau dah besar panjang baru nak ubah gaya makan, memang payah.

Kisah seorang budak umur 3 tahun yang mak nya bawak jumpa aku pasal sakit perut.
Punyalah selalu sakit perut kembung, dah nak masuk setahun lebih!
Selalu gi jumpa doktor, dibaginya ubat sakit perut..ubat angin/kembung.
Masalah tak settle jugak. Berulang ulang.
Aku check, memang kembung gila perut budak ni..

Nak settle kan masalah ni Insya Allah senang..
Selama ni takde doktor / orang lain yang nak ambil tahu & nasihatkan pattern pemakanan budak ni.
Aku tanya secara mendalam, macam mana pattern makannya, seorang budak usia 3 tahun:

  • breakfast susu & biskut
  • lunch kat nursery, si penjaga bagi makan nasi (katanya)
  • dinner makan biskut
" anak awak ni kembong sakit perut bertahun tahun sebab makan langsung tak seimbang, tak berkhasiat", aku start membebel. Aku teruskan bebelan pasal perlunya komposisi carbohydrate, protein, fat & fiber dalam diet.

" Treat your child early. Ajar dia makan makanan berkhasiat. Kalau dia dah masuk umur sekolah baru nak start ajar makan nasi, makan sayur, memang payah dah", aku sambung lagi.

" Sumber carbo tu bukan hanya nasi. Kalau anak awak tak suka nasi, boleh ganti dengan roti atau pasta..asalkan ianya carbo. Anak saya yg sulung tekak mat saleh, memang tak berapa nak makan nasi, so wife saya masakkan dia spaghetti/ fettuccine mixed with ayam/udang + salad/timun/tomato/ broccoli. Dan dia jugak suka makan roti. Tapi kami usahakan jugak supaya dia suka nasi, so kami dah perasan, dia suka makan nasi kalau lauknya berunsur kari/ rempah. So awak kena buat benda yg sama utk anak awak ni..cari apa yang dia suka makan, asalkan ianya seimbang dan berkhasiat", aku membebel lagi.

 Aku memang respek la kat anak anak aku. Sebab roti wholemeal tu ramai org yang tua bangka pun tak lalu makan, kesat kat tekak katanya..hahaha..Tapi anak2 aku selamba aja makan, sebab roti tu aja yang ada kat rumah. Kalau beli, tak sampai 2 hari licin ! Memang aku beli roti tu sebab ianya bagus, low GI, banyak serat, dan membantu utk aku kuruskan badan secara sihat..hahaha. Dan sebab aku makan beras perang & herba ponni selang seli,so kalau wife aku tak masak beras putih biasa, maka anak anak aku pun dah pasrah menelan beras perang / herba ponni...:P   See? Pendidikan awal itu penting, aku dah buktikan budak2 pun boleh makan roti gandum / brown rice kalau dilatih selalu.



" anak kedua saya pulak tekak melayu. Mesti nak makan nasik. Kalau pasta roti ni, dia kureng sikit. So wife saya masakkan nasi lah utk dia", aku sambung lagi.

" Tapi...macam tu leceh la doktor...saya balik kerja, dah nak kena masak spaghetti, kena masak nasi", alasan mak budak tu pulak  :P

Aku menemplak " awak kan mak dia..kena lah berkorban masa & tenaga..buatlah meal yang dia suka makan, asalkan memenuhi kriteria makanan seimbang yg saya bagitau tadi. Tak semestinya kena masak nasi & spaghetti serentak. Paling kurang, kalau breakfast tak dapat sediakan makanan seimbang & lunch time dia kat nursery,  time dinner tu, make sure it is a quality time with family...maknanya quality tu ialah makan sekeluarga serentak + makanan yg seimbang & sihat".

Last sekali aku nasihat  " awak kena ingat, proses kita yang dewasa ni dapat darah tinggi/ diabetes/ kanser tu semua, bermula sejak awal usia lagi. Apa yang kita makan dari kecik, itulah yang akan menentukan penyakit2 kita. Bila umur dah 40 tahun baru nak jaga makan, tu dah terlambat. Kita maybe terlambat sikit, baru nak jaga, tapi utk generasi anak anak kita ni, kita kena ada ilmu, dan terapkan pada anak anak kita".

Spaghetti aglio e olio homemade. Perlunya dapat kerjasama orang dalam rumah kalau nak ubah gaya pemakanan ke arah yang sihat, tak kiralah utk orang dewasa, ataupun kanak kanak. Alhamdullilah wife aku sangat supportive dalam hal ini, sebab dia mmg suka masak, dan rajin memasak benda2 healthy. Sediakan aja duitnya utk beli bahan2 nya kata wife aku...hahaha...


Rupa rupanya, anak kedua wanita ni umur setahun lebih, pun dah start tunjuk style pemakanan macam akak dia yg umur 3 tahun tu. Asyik nak minum susu & biskut aja. Nasi/bubur/roti/sayur/ayam/ikan langsung tak makan. Maka aku nasihatkan dia betul2, jangan ulangi kesilapan yg sama dia buat kat anak sulung dia tu, pada anak dia yg umur setahun lebih ni.

Aku dah buat apa yg aku mampu buat, iaitu bagi nasihat.
Mak budak ni nak ikut ke tidak, tu terpulang.
Sorry to say, orang kita, ya, orang Melayu ni masih ramai yang tak  health conscious, tak macam Cina. Conscious nya orang kita bila tiba bab nak kuatkan tenaga batin / nak besarkan breast / nak cepat kurus tapi malas jaga makan & exercise. Sorry aku taip macam ni, tapi ini fakta, bukan auta.

Tuesday, September 9, 2014

Customer is not always right

Isteri aku ada jalankan business secara online selain bisnes kelas bakery.
Jual cupcakes/kek/ macaron/ frozen foods/segala jenis talam / buns secara online..
Aku berdoa, agar isteri aku tak menerima pelanggan yang sebegini  :P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...