Monday, March 30, 2015

Sawan

Aku ni, kalau nak mengemas rumah, memang elok tunggu " sawan mengemas" aku sampai.
Di rumah, mmg pembahagian tugas, bab mengemas selalunya aku yang buat.
Bab memasak, basuh & ampai lipat baju--wife aku buat.

Ye lah..
Kami bukan orang kaya, tak dak maid.
So, sendiri jadi bibik lah..hahaha.
Kalau ada bibik, soheh tiap2 hari aku suruh dia mop lantai dapur..bahaha.

kalau takde jentera ni, memang aku tak akan mengemas. Aku mmg tak geti nak sapu rumah guna penyapu. Aku rasa leceh, dan lebih kotor nanti jadinya. Habuk melekat kat kipas siling pun aku sedut..haha. Ni vacuum cleaner kedua aku, setelah hampir 9 tahun kahwin. Uiihhh, dah lama gak rupa rupanya aku kahwin.


Bila tiba sawan mengemas, dia macam ada satu kuasa tambahan..
Seronok, ralit vacuum sana sini, bawah karpet, celah buku..semua aku nak bersihkan.
Kalau time malas tu, tengok buku/ mainan anak bersepah pun, aku buat bodoh..hahaha..

Atas TV, belakang TV, atas speaker..semua aku lap..takde kesan habuk..:P


Aku mmg a bit cerewet bila mengemas.
Nak kalau boleh perfect. Tu pasal wife aku berdebor debor kalau lepas dia vacuum, dia tunggu aku balik rumah bagi komen. Tapi orang dah tolong kemaskan, kita puji la..tak kan nak kondem lebih lebih. Dah namanya wife, bukan bibik..keh keh keh.

Tapi Alhamdullilah, so far aku bukan lah golongan OCD.
Kalau Obsessive Compulsive Disorder, memang lah payah.
Pasangan pun boleh tak tahan..
Bayangkan, kalau org ada OCD ni, semua benda kena ada sistem..
Contohnya, susun hanger baju kena ikut warna, susun pinggan kena ikut brand! Hahaha.

 Belakang desktop kan berselirat wayar, so tempat paling syiok habuk nak bersarang. Sebab ada anak kecik, kulit limau raya Cina pun aku jumpa semalam kat belakang ni! Puas hati dapat vacuum bersihkan belakang desktop ni. Ada la 2-3 kali sebelum ni, masa sawan mengemas tahap gaban tiba, setiap wayar tu aku bersihkan, lap guna kain basah..berkilat kilat wayar hitam tu..haha.


Modem pun aku lap semalam! Berhabuk!

Berapa kerap sawan mengemas ni tiba?
Ikut mood.
Tapi paling lama, 2 minggu sekali dia mai la.
Kadang kadang, balik surau pukul 9.30pm, bukak kain pelikat, tukar persalinan mengemas..aku boleh vacuum rumah, bersihkan kipas, susun buku kat rak..sampai la pukul 12 am.

Korang yg ada anak kecik, tolonglah check celah sofa. Abaikan sofa aku yg dah bercapok warna kulitnya tu. Jenuh dah aku asyik nak bersihkan, sejak ada askar2 kecik ni. Celah sofa ni, segala mak nenek serpihan Chipsmore ada, kerepek ada, pembalut coklat pun ada!


Last but not least...


Habuk yg melekat kat frame gambo, jangan lupa di sental.

Sebenarnya...
Sawan mengemas aku ni menjadi jadi bila start ada anak.
Aku harap, tahun depan murah rezeki aku nak pass baton sawan mengemas ni kat bibik la.
Hahaha.

Friday, March 27, 2015

Faizal Tahir, Faizal Hussien, Faizal Ismail.

Itu antara 3 artis Malaysia yg aku tau, namanya Faizal.
Common kan nama Faizal..hahaha.

So, memang patut la mereka buat persatuan.
Persatuan Faizal SeMalaysia.
Hahahahaha..




Ini betul betul punya persatuan tau.
Bukan lawak..
Ni carta organisasi persatuan ini :



Aku cuma terfikir lah..
Apa aktiviti persatuan ni?
Hahaha..

So, kalau anda yang membaca entry ni bernama Faizal.
Atau kenal orang yang namanya Faizal.
Boleh la join Persatuan Faizal SeMalaysia.

Thursday, March 26, 2015

GST ada kebaikan

Entry hari ni ringkas aja..
Aku nak ajak korang semua participate ..


1) Buka Google Translate

2) Set kan translation dari Malay to English


3) Taip: GST ada kebaikan



Selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...