Friday, October 24, 2014

Tazkirah Hari Jumaat: Bersabarlah.



Kejadian kejadian yang menduga kesabaran:


1- Nak cucuk plug 2 kepala kat lubang plug. Nak nak pulak time tu la kepala pen takde dan benda alah ni hilang! Dan masa tu mmg nak cepat sebab ada urusan..


2- Dah beria ia gigih sampai ke gym, baru tersedar beg kasut tertinggal kat rumah !
    Dan aku pernah sampai ke gym, bila dlm bilik persalinan, check beg, baru sedar tak bawak seluar.
    So takpa, demi nak sihat, aku naik basikal pakai jeans...hahaha.
 Gym aku. Bila dah sampai sini, mmg keluar hormon dopamine, serotonin..rasa terus nak exercise & happy. So kepada yang selalu rasa murung, takde semangat, anda terlebih stress hormon, cortisol..go for regular exercise ya to release your happy hormones.


3-  Sakit perut kat jalanraya. Berhenti kat petrol station. Masuk toilet.
      Demmmm...air takda!

4- Lapar tahap boleh makan kuda. Order nasi goreng ayam. Terbayang ayam yg digoreng rangup.
    Lepas 15 minit, budak waiter kata " sorry bang, ayam habis"

5- Beratur sikit punya panjang kat cash deposit machine. Ada la dekat 15-20min kot,tiba giliran kita,  mesin " out of order". Sama juga kes nya beratur sikit punya panjang kat line SmartTag, tup tup kereta depan kita sangkut sebab kad dia tak cukup duit!

6-  Nak tolong bini sidai kain. Keluarkan segala macam baju yg dah siap spin dari washing machine. Sekali tengok bersepai pampers dalam tu. Sebab anak umur 3 tahun buang pampers dia dalam washing machine, sebab dia ingat washing machine ialah tong sampah! Dan dah 2 kali kejadian ini terjadi ya..jenuh nya nak bersihkan semua baju2 yang kena plastik / gel like structure dari pampers. Nasib baik la pampers yg hanya penuh dgn air kencing ya, kalau pampers penuh dgn najis, aku tak tau nak respon macam mana...hahaha.

Ini la budak 3 tahun yang dah 2 kali buang pampers dia dlm washing machine!

 
7-  Anak anak suka bawak mainan dalam toilet. Ok takpa. ( sebab mommy mereka yg layankan..hahaha). Aku masuk toilet, aku terpijak ultraman kat lantai..nasib baik tak tergolek!


8- Kita bawa anak anak ke pantai, utk hiburkan mereka. Kita pun terhibur spend time dengan anak anak. Sampai ke rumah, hati kita lagi terhibur nak bersihkan pasir yang berterabur kat karpet kereta..hahaha..
Jadi pastikan sebelum naik kereta, anak anak sekalian, bersihkan kasut, bersihkan kaki, tepuk2 kasut sampai takda sebutir pasir pun, baru masuk dalam kereta...hahaha




Thursday, October 23, 2014

Jom bercuti masa orang lain bekerja

Alhamdullilah...
Chicken pox ziyyad makin sembuh, blisters dah makin kering..
Berdoa semoga anak anak aku yg lagi dua orang tu tak kena..
Berdoa memohon padaNYA juga moga aku tak kena..
Sebab aku tak pasti aku dah pernah kena chicken pox atau tidak..
Tanya mak ayah aku, mereka pun tak ingat katanya! Hahaha..

ziyyad di bawak berjalan jalan kat KLIA2 semalam...kekonon nak ambik aura nak eroplane sebab dah lama tak naik..kah kah kah...boring la dia asyik terperap kat rumah seminggu ni...Plan nak bercuti dalam minggu lepas kena cancel sebab dia kena chicken pox...Cuti sekolah start 21 Nov ni, so aku harap anak2 aku sihat, aku & wife sihat..sebab kami nak bercuti cuti Malaysia, SEBELUM cuti sekolah bermula..hahaha( nak elak jem, hotel penuh, hotel mahal)..lagipun tahun depan ziyyad dah start masuk sekolah, so nak berjalan jalan lepas tu mmg kena tunggu cuti sekolah.

Tuesday, October 21, 2014

Dunia Perubatan Dan Makanan.

Makanan sering kali dijadikan mangsa yang tak bersalah dalam dunia perubatan.

Nasi yang berkhasiat sebagai sumber karbohidrat, dijadikan kambing hitam punca kegemukan, lantas nasi di haramkan dalam diet kononnya, demi nak kurus. Maka orang pun makan lah roti canai malam2, tak mau makan nasi katanya waktu malam. Tapi dia tak tahu calorie sekeping roti canai lagi tinggi dari sepinggan nasik! Dan calorie roti canai itu lebih banyak kandungan lemak tepunya berbanding nasi. Formulanya ialah kuantiti. Boleh makan nasi. Cuma kena kawal kuantiti. Elak makan nasi dan makan buah kononnya, tapi kau melantak makan pisang 3-4 biji...sebiji pisang dah ~ 60 cal...4 biji dah 240cal, sedangkan calorie sepinggan nasi tak lebih pun 200 cal.

Itu nasi kandar aku..hahaha. Aku makan last month masa gi Penang. Aku buat self experiment (sebab dah nak masuk 2 bulan sekarang aku berdiet secara sihat). Dalam masa 2 hari di Penang, aku makan, makan & makan..nasi kandar, char koeytiau, roti canai, nasi kandar lagi..sup daging...dan balik Shah Alam, aku timbang, aku berjaya naikkan 2.1 kg hanya dalam masa dua hari! hahahah..So moralnya, jangan makan tak ingat dunia, nak turunkan sekilo itu perit, nak naikkan 2 kilo itu amat mudah..:P



Sayur sayuran dan buah buahan yang penuh khasiat sebagai sumber serat & vitamin, dikambing hitamkan sebagai punca kembung perut, sakit badan, dan pelbagai lagi penyakit. Makan sayur menjalar nanti sakit badan katanya. Makan sayur itu sejuk katanya. Konsep Hot & Cold Myth mmg terkenal di rantau Asia. Masa berpantang lepas bersalin itu tak boleh makan, ini tak boleh, hanya makan ikan kering & nasi aja...macam mana lah ibu nak recover cepat, macam manalah susu ibu tak cukup, sebab makanan tak berkhasiat.


Ini cara makan yg sihat. Nasi segenggam, banyak kan sayur/serat, dan ada sumber protein sihat ( ikan bakar). Siapa tak suka makan nasi, kan? Alhamdullilah, sekarang boleh kawal nafsu. Makan nasi segenggam itu possible. 


Daging kambing.
Tak tahu kenapa masyarakat Melayu amat alah dengan kambing.
Pening kepala, naik darah tinggi katanya lepas makan kambing.
Makan daging lembu takpa pula.
Sedangkan, kolestrol dalam daging kambing adalah paling kurang.
Kandungan lemak tepu nya pun paling kurang ( bandingan gram per gram), hatta lemak dalam daging ayam lebih tinggi.

Air.
Paling sadis ada yang kurang minum air sebab taknak gemuk air katanya.
Tahu tak berapa liter air yang diperlukan dalam sehari 24 jam?
Lepas bersalin, mitos air pun muncul juga. Ada yang berpantang tak minum air banyak, bentan katanya. Sedangkan kawasan vagina wall memang akan bengkak sikit, itu normal response selepas kelahiran & jahitan episiotomy.

Apa yang penting ialah ilmu.
Tak jadi doktor, tak jadi dietician, tak jadi saintis, pun boleh tahu.
Ilmu di hujung jari sekarang ni.
Klik Google, cari ilmu, baca.
Baca dari sumber yang soheh.
Jangan percaya dari sumber tak berkaliber, jangan percaya sumber viral yang selalunya merepek.\

Oh ya..
Journey aku ke arah transformasi hidup sihat, baru nak masuk 2 bulan..
So far, so good.
Target aku, setahun.
Kenapa setahun? Itu time frame yang paling logik dan achievable.
Bukan nak kurus, tapi nak fit.
Bukan nak kurus, tapi nak lower body fat.
Tak guna kurus, tapi sebenarnya skinny fat
Tak guna kurus, tapi stamina takde, muscle wasting.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...