Tuesday, June 7, 2016

Resepi Lauk Mudah Tapi Sedap Sepanjang Ramadan


Hahaha..
Ni sebenarnya entry kajian / social experiment.
Nak tengok ramai tak yg klik entry ni, lepas baca TAJUK.
Al maklumlah, sekarang kan Ramadan..kikiki..
Jangan marahhh aaaa....tengah puasa tu...


Gambar tu ialah 3 orang budak yg gigih puasa.
Ziyyad, 8 tahun...duduk tengah...semalam puasa penuh.
Zayyan, 5 tahun, sebelah kiri Ziyyad...puasa for the 1st time, semalam buka pukul 1pm.
Ikram, 7 tahun, baju merah, sepupu Ziyyad & Zayyan,  semalam puasa penuh. Tahun lepas pun full puasa sebulan..good boy. Dia makan sahur dah 2 hari ni, aku tengok...mmg berselera...tu pasal dia lagi besar dan sado dari Ziyyad..hahaha..

Thursday, June 2, 2016

Ramadan Datang Lagi, Insya Allah

Insya Allah, lagi 3 hari kita akan menyambut Ramadan...
Banyak kan berdoa moga kita dipilih Allah utk dapat bertemu dgn bulan Ramadan...sebab usia kita ni anytime boleh terhenti, contohnya yang paling terkini, ialah kematian Menantu Timbalan PM semalam.



Tahun tahun terdahulu, kalau Ramadan, memang macam tu la stok freezer kami kat rumah..keh keh keh...buat stok kuih muih...

Tahun ni, tak buat dah..
Sebab Ramadan tahun ni, akan terus sambung style clean eating..
Makna nya tetap kena cut down sugar / fat dalam diet.
Sedang merencana menu berbuka & sahur yang sesuai...
Segala jenis ikan / ayam yg boleh di grill / buat sup / rebus / steam / goreng sikit minyak...
Mungkin akan makan la kuih muih, cuma tak la gigih buat stok macam dulu...bila nak rasa, beli la sikit...atau bila balik rumah mertua / parents, memang akan ada pelbagai jenis juadah termasuk kuih muih.

Target sepanjang Ramadan nak buang 3kg...tak mau letak target lebih lebih, sebab nak work out pun tak sangat ( membership gym pun aku freeze kan sebulan di bulan puasa ni). ..Tahun lepas, dgn gaya makan tak clean, hilang 2.5kg..hahahaha....

Kena hilangkan banyak kilo, sebab masuk Raya ada risiko tambah 1-2 kg dengan mudah..hahaha..

Selamat menyambut Ramadan !!

Wednesday, June 1, 2016

Cuti Sekolah Jalan Jalan Putrajaya Jerr..kahkahkah

Cukuplah 2 bulan 3 minggu tak update blog..kihkihkih..
Sebelum blog ni berkubur, aku gigihkan diri update..dengan semangat baru..kononnya...hahaha..sempena 1 Jun hari ni..


Sekarang cuti sekolah..
Dan aku jarang plan awal / booking awal mana mana hotel utk cuti sekolah..
Rate utk hotel / resort tahap 3 bintang pun aku tanya kelmarin, average RM350, dan ke atas..
Tu la rate utk kat Cameron Highlands/ Terengganu / Penang..homestay pun sama, samada fully booked atau rate mahal...
So, dah terbayang sesaknya orang kat hotel...+ jem sana sini..
Dan secara peribadi aku tak rasa berbaloi spend RM350 ke atas utk 3 stars accommodations...
Nak masuk hotel 5 stars aku hanyalah rakyat marhein....

Maka semalam,bawalah budak budak ni tengok wayang..
Angry Bird...
keh keh keh..

Kalau ikutkan hati,memang la nak tengok X-Men...tapi niat bawak gi wayang, ialah utk gembira kan anak anak...So, anak anak come first...:P


Lepas tengok wayang...
Gi Putrajaya...
Sebab nak riki riki penempatan kat sana...
Menyinggah la taman nya...bagi budak budak happy berlari bergolek main gelongsor bagai..

Cukuplah tiga ketul ni...memang tak akan tambah lagi....hahahaha....takdenya nak cuba lagi utk dapatkan girl...kuikuikui



Bodyguard mommy nya ada 3 orang. 



Aku suka Putrajaya...
Aku ada coretkan pendapat aku tentang Putrajaya kat FB hari ini...

" Setelah ronda ronda Putrajaya semalam, saya buat kesimpulan begini:

1- Bertuah org Putrajaya, melambak masjid yg gah. Surau pun gah, semalam alhamdullilah dpt maghrib di surau ar rahman P16. Kalau org lelaki Putrajaya tak selalu solat jemaah, memang rugi.
2- Bertuah org Putrajaya, melambak taman yg cantik terjaga, siap trek jogging & alatan riadah. Tak perlu nak subscribe keahlian gym. These parks are free. Takde alasan orang Putrajaya utk jadi obese.
3 - Bertuah org Putrajaya, jalanraya yg cantik, luas, susah nak cari lubang, terjaga. Tak jumpa papan2 iklan / poster ahlong/MLM/iklan ubat kuat merata rata. Tak sakit mata memandu di Putrajaya. Saya dah jelak tengok kualiti jalanraya di tempat lain + kekotoran sana sini + warung2 tepi jalan yg mengotorkan keadaan.

Riki riki rumah berpandangan taman tasik / taman hijau di Putrajaya...harga hanya bermula dari RM2.5 juta jerrr. :P  "


Lepas maghrib, aku lepak jap rumah pakcik wife aku kat P10.
Borak borak...dan di bawa kami makan kat Kelab Tasik Putrajaya...1st time aku makan kat sini...ok,not bad juga makanan kat sini...

Ada lagi seminggu lebih cuti sekolah..
So kena rencana kan nak buat apa lagi lepas ni..
Ya!! bawak budak2 ni masuk kebun durian!  hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...