Thursday, March 10, 2016

Jual Anak

aku ada tiga orang anak...semua lelaki.


Aku risau jugak...
Risau kan apa?
Risau kalau bakal mentua mereka " jual anak"...


Nak doa rajin2..
Doa hari2..
Moga anak anak aku dapat jodoh dgn wanita solehah yang cantik comel..
Moga anak anak aku dapat keluarga mertua yang baik baik, soleh bapak mertuanya, solehah mak mertuanya...
Aminnn..

Tuesday, March 8, 2016

Khairil Rashid Kini Di IKIM FM.

Siapa kenal deejay Krill?
Aku mengikuti perkembangan beliau, sejak beliau bertugas di stesen radio Era FM lagi.
Masa di Era FM, beliau bergandingan dengan Kieran & Raja Azura. Combination yang aku suka dengar.

Lepas dia berhenti di Era FM, dia join Sinar FM.
Di Sinar FM, beliau bergandingan dengan Raja Azura & Salih Yaacob ( SY). Combination yang ada kalanya aku suka dengar, ada kalanya aku meluat dengar..hahaha. Di Sinar FM lah dia tukar nama komersial ke Krill.

Jujurnya, kenapa aku ikuti perkembangan Krill Rashid:
  1. Dia amat professional. Tuturnya lembut, bersahaja, suaranya lunak. Tak over, tak melampau lampau ketawa berdekah dekah. Bijak kendalikan keadaan. Bagi aku kalau tak kerana Krill di Sinar FM, slot pagi tu mesti jadi macam pasar borong dgn perangai lupa dunia si Raja Azura & SY.
  2. Dia ada ciri dakwah. Menyampaikan dakwah secara halus, secara bersahaja.
  3. Dia tak ada / tak banyak kontorversi luar konti radio.


Atas sebab no. 2 tu, aku pernah berdoa moga moga penyampai radio yang betul2 berbakat macam Krill ni, di kurniakan hidayah utk sertai radio kegemaran aku, IKIM FM. Lepas beliau berhenti dari Sinar FM, ramai yang anggap dia terus bersara dari arena penyampaian radio...ye lah, dia pun pernah bagitau press dia dah penat kot 17 tahun dalam bidang ni.

Pagi tadi...di radio IKIM FM...

Deejay Krill Rashid bersama deejay Suffian Amrin di konti radio IKIM FM


Aku tak kata dengar stesen radio lain tu tak elok...
Sebab masing masing ada selera tersendiri..
Bagi aku, sejak makin tua ni....aku dah takde selera nak dengar radio yang mana deejay deejay nya berlumba lumba sepanjang masa nak buat lawak, selalu gelak berdekah dekah atas benda yg tak lawak pun ( sendiri buat lawak, sendiri gelak), deejay yang masing2 sibuk nak kejar populariti...

Aku bukan agen / wakil radio IKIM FM...
Tapi suka aku nasihatkan....
Cuba dengar radio ni...balance kan halwa telinga kita...sesekali nak berhibur buka channel Era ke, Hot FM ke, Sinar ke, Suria ke...takpe....tapi ingat pesan nabi....jangan banyak gelak, nanti hati mati....Nabi pun dah pernah pesan " kalau kalian tahu apa yang aku tahu, pastinya kalian akan sedikit ketawa dan banyak menangis". Sebab style stesen radio sekarang ni, berebut nak buat lawak...sampai deejay2 nya pun di ambil di kalangan pelawak....Sampai bila kita nak gelak? Tengok TV gelak, bergurau dgn rakan gelak, dengar radio pun asyik nak gelak? Bukak FB / Youtube pun kita tengok rancangan lawak....


 

Wednesday, March 2, 2016

This Is My Grandma



That is my grandama..she is 77 years old...so far still healthy, wtih no chronic medical condition...
Acehhhh..spiking London pulak...hahaha..
Itulah nenek aku...dia datang ke klinik aku...
Nenek aku ni, susah nak jumpa doktor...payah nak ke hospital..
So bila cucu dia jadi doktor, hanya dengan cucu dia sahajalah dia nak jumpa..
Sanggup tahan sakit tak mau gi klinik lain yg dekat dgn rumahnya, semata mata nak jumpa aku..
Bukan apa, tengah sakit kan, aku nasihatkan melalui telefon, yakin kan dia....ambil dulu ubat dgn doktor lain....tapi orang tua kan..berkeras dia tak mau...

Macam tu lah patient2 lain yang aku jumpa...
Kalau dah percaya dgn satu2 doktor / klinik tu, sanggup travel jauh nak jumpa..
Dah serasi kata nya...dah percaya katanya..
Dan utk warga tua, mmg ramai yang susah nak ke hospital...
Jadi mana2 org tua yg datang jumpa aku, Insya Allah selagi mampu, aku akan rawat mereka macam aku rawat atuk nenek aku sendiri...allocate extra time utk terangkan betul2, perlahanan2...pujuk mereka, yakinkan mereka..hormati mereka....kalau dah memang tak boleh settle kat klinik, mmg kena usaha pujuk mereka utk dapatkan rawatan di hospital...

Ingatlah...kita pun, kalau umur panjang..akan menjadi tua.
Kita akan lemah, akan sakit lutut, kulit kerepot, badan berbau,kita jadi terlebih sensitif / keras kepala..dan macam2 lagi karenah...
Maka bersabarlah dengan mereka...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...