Tuesday, October 21, 2014

Dunia Perubatan Dan Makanan.

Makanan sering kali dijadikan mangsa yang tak bersalah dalam dunia perubatan.

Nasi yang berkhasiat sebagai sumber karbohidrat, dijadikan kambing hitam punca kegemukan, lantas nasi di haramkan dalam diet kononnya, demi nak kurus. Maka orang pun makan lah roti canai malam2, tak mau makan nasi katanya waktu malam. Tapi dia tak tahu calorie sekeping roti canai lagi tinggi dari sepinggan nasik! Dan calorie roti canai itu lebih banyak kandungan lemak tepunya berbanding nasi. Formulanya ialah kuantiti. Boleh makan nasi. Cuma kena kawal kuantiti. Elak makan nasi dan makan buah kononnya, tapi kau melantak makan pisang 3-4 biji...sebiji pisang dah ~ 60 cal...4 biji dah 240cal, sedangkan calorie sepinggan nasi tak lebih pun 200 cal.

Itu nasi kandar aku..hahaha. Aku makan last month masa gi Penang. Aku buat self experiment (sebab dah nak masuk 2 bulan sekarang aku berdiet secara sihat). Dalam masa 2 hari di Penang, aku makan, makan & makan..nasi kandar, char koeytiau, roti canai, nasi kandar lagi..sup daging...dan balik Shah Alam, aku timbang, aku berjaya naikkan 2.1 kg hanya dalam masa dua hari! hahahah..So moralnya, jangan makan tak ingat dunia, nak turunkan sekilo itu perit, nak naikkan 2 kilo itu amat mudah..:P



Sayur sayuran dan buah buahan yang penuh khasiat sebagai sumber serat & vitamin, dikambing hitamkan sebagai punca kembung perut, sakit badan, dan pelbagai lagi penyakit. Makan sayur menjalar nanti sakit badan katanya. Makan sayur itu sejuk katanya. Konsep Hot & Cold Myth mmg terkenal di rantau Asia. Masa berpantang lepas bersalin itu tak boleh makan, ini tak boleh, hanya makan ikan kering & nasi aja...macam mana lah ibu nak recover cepat, macam manalah susu ibu tak cukup, sebab makanan tak berkhasiat.


Ini cara makan yg sihat. Nasi segenggam, banyak kan sayur/serat, dan ada sumber protein sihat ( ikan bakar). Siapa tak suka makan nasi, kan? Alhamdullilah, sekarang boleh kawal nafsu. Makan nasi segenggam itu possible. 


Daging kambing.
Tak tahu kenapa masyarakat Melayu amat alah dengan kambing.
Pening kepala, naik darah tinggi katanya lepas makan kambing.
Makan daging lembu takpa pula.
Sedangkan, kolestrol dalam daging kambing adalah paling kurang.
Kandungan lemak tepu nya pun paling kurang ( bandingan gram per gram), hatta lemak dalam daging ayam lebih tinggi.

Air.
Paling sadis ada yang kurang minum air sebab taknak gemuk air katanya.
Tahu tak berapa liter air yang diperlukan dalam sehari 24 jam?
Lepas bersalin, mitos air pun muncul juga. Ada yang berpantang tak minum air banyak, bentan katanya. Sedangkan kawasan vagina wall memang akan bengkak sikit, itu normal response selepas kelahiran & jahitan episiotomy.

Apa yang penting ialah ilmu.
Tak jadi doktor, tak jadi dietician, tak jadi saintis, pun boleh tahu.
Ilmu di hujung jari sekarang ni.
Klik Google, cari ilmu, baca.
Baca dari sumber yang soheh.
Jangan percaya dari sumber tak berkaliber, jangan percaya sumber viral yang selalunya merepek.\

Oh ya..
Journey aku ke arah transformasi hidup sihat, baru nak masuk 2 bulan..
So far, so good.
Target aku, setahun.
Kenapa setahun? Itu time frame yang paling logik dan achievable.
Bukan nak kurus, tapi nak fit.
Bukan nak kurus, tapi nak lower body fat.
Tak guna kurus, tapi sebenarnya skinny fat
Tak guna kurus, tapi stamina takde, muscle wasting.

Monday, October 20, 2014

Ubat Buntut

Perkahwinan campur, akan menyebabkan masing masing temui budaya yang berbeza.
Ada budaya /stail yang sangat pelik di mata kita, tapi mungkin biasa di mata pasangan kita.
Itu lah yang terjadi pada pesakit aku kali ini.
Seorang wanita Melayu, yang berkahwin dengan orang Arab ( aku tak pasti pulak belah mana,tapi kalau tak silap pendengaran aku, suaminya orang Palestin).
Ada 2 insiden yang berlaku,yang mana aku & pesakit aku itu sama sama tergelak ( bila pesakit aku ceritakan).

Kisah satu:
Pesakit wanita aku ni demam. Demam agak tinggi la. Jadinya petang tu dia jumpa aku.
Dia bagitau aku, pagi tadi suami dia pak arab tu masukkan ubat ini kat dubur dia !
Hahaha..

Paracetamol suppository memang dimasukkan di dalam lubang dubur,utk demam yang panas /atau kanak kanak yang susah makan ubat. Dos yang biasa ada ialah 125mg & 250mg. Yang pesakit aku tu disumbatkan dengan suppository 250mg, yang mana sesuai utk maximum umur 12 tahun sahaja. Tolak cerita pasal kesesuaian dos, memasukkan ubat suppository demam di dubur orang dewasa, bukanlah norma kita, kan? Hahaha..
Aku tak tahu lah kalau stail pak arab kat sana gemar masukkan ubat bontot, hatta kepada orang dewasa..:P



Kisah dua:
Selang 2 minggu insiden duburnya di cerobohi paracetamol suppository, pesakit aku ni datang lagi. Datang dengan anak nya dua orang, suaminya macam biasa,tak ikut.
Kali ini, anak perempuannya yang berumur ~ 8 tahun di bawa sebab SUAMINYA SPRAY SHELLTOX DI RAMBUT ANAKNYA, dek kerana tak tahan/geram kot dengan masalah kutu...Hahahaha..
Ubat kutu memang dah di pakai,dalam proses rawatan.
Tak tahu lah memang budaya arab ke, atau sebab suami dia geram sangat dengan kutu ke, ada ke di spray nya rambut budak tu ..So,kalut lah mak budak ni bawak jumpa aku..Memang merah sikit dahi dia kesan spray tu...check paru2 so far clear ( sebab anak dia ni ada asma pulak tu !)
Dalam geram bercampur gelak pesakit aku bagi tau " ntah apa lagi benda pelik pak arab tu nak buat lepas ni"..  :P

Friday, October 17, 2014

Sabar, ujian kita sikit aja ( banding dengan orang lain)

SMS dari wife pagi  tadi...

GASA stands for Genius Aulad Secret Society  ..hahahaha..ni kira port mak mak bebudak tadika GA berkomunikasi di whatsapp la..:P



hari ini hari ke 2 Ziyyad sakit...chicken pox...kesiannn..sebenarnya, bukan Ziyyad yang meragam sangat, tapi adik adiknya yang mengada ngada meragam sebab mommy nya sibuk bagi perhatian kat Ziyyad  :P  Tu yang mommy jadi stress sikit ..hihih


Maka, aku pun balas SMS tu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...