Thursday, November 27, 2014

Why doctors shouldn’t treat their family and friends

Sebenarnya, ikut kepada etika kedoktoran, seorang doktor adalah tidak boleh merawat ahli keluarga & kawan kawannya..

Kenapa?
(dari Ethics Manual, TheAmerican College of Physician )

 "Physicians should usually not enter into the dual relationship of physician–family member or physician-friend for a variety of reasons. The patient may be at risk of receiving inferior care from the physician. Problems may include effects on clinical objectivity, inadequate history-taking or physical examination, overtesting, inappropriate prescribing, incomplete counseling on sensitive issues, or failure to keep appropriate medical records. The needs of the patient may not fall within the physician’s area of expertise . The physician’s emotional proximity may result in difficulties for the patient and/or the physician. On the other hand, the patient may experience substantial benefit from having a physician-friend or physician–family member provide medical care, as may the physician. Access to the physician, the physician’s attention to detail, and physician diligence to excellence in care might be superior."



Secara mudahnya, kebarangkalian berlaku konflik itu tinggi kalau doktor merawat ahli keluarganya/ rakan2 nya...samada terlebih rawat/ terkurang rawat.

Ni masa bulan Ogos lepas...Zayydan terpegang pisau / cutter masa kat bakery studio mommy nya, berdarah darah tangan..so wife cuak, bawak gi jumpa doktor kat klinik dekat studio tu, doktor pulak takde! Terus zassss  jumpa aku...alhamdullilah, minor cut aja..darah aja propa keluar banyak( superficial cut). Ya, aku treat anak aku sendiri..keh keh keh


Bulan Disember ni, 6hb, Insya Allah anak sulung aku, si Ziyyad akan ber khatan.
Siapa yang akan sunatkan dia?
Bukan aku.
Aku tak berani / tak sampai hati nak sunatkan anak sendiri.

Dulu..
Masa wife aku beranak Ceasarean..
Doktor hospital siap panggil ajak aku masuk operation theater ..
Bukan sekali, tapi 3 kali di ajak ( sebab wife aku Caesar 3 kali).
Bukannya dipanggil untuk assist, untuk tengok aja..
Sorry, aku tak sanggup tengok wife atas operating table. Aku tak berani, tak sanggup !
Padahal dulu masa kerja hospital, pernah satu malam sampai 4 kali terus menerus aku kena handle kes Ceaseran section..masa tu takde perasaan, sebab bini orang lain yang aku bedah..hahaha.

 Tahun lepas punya cerita...kat majlis keluarga ( pasang canopy makan makan)...aku open table check BP..kah kah kah...Berderet sedara mara take turn nak check BP...dapat lah detect 2-3 orang yang mencanak canak tinggi BP...:P


Bagi aku..
Takde masalah pun kalau nak rawat family members / kawan2 sendiri..
 Kalaulah langsung tak boleh rawat family sendiri....macam kartun la kalau anak aku demam, aku pi hantar kat doktor lain..padahal hari2 aku check anak orang lain yg demam, kan?  

Cuma kena tahu limitation..
Kena jadi professional.
Selagi boleh , judgement biar dipandu akal, bukan nafsu.
Dan ada sesetengah keadaan, mmg kita perlu refer ke kawan2 doktor lain..Jadi kita refer.
Dari aspek agama, gunalah peluang ilmu perubatan yang dipinjamkan sementara tu, utk meraih laba akhirat, dengan berbakti kepada ahli keluarga & kawan kawan..kan?  :)

Wednesday, November 26, 2014

Soal Percaya

Kongsi sikit apa yang aku dengar di slot Motivasi Pagi radio IKIM, pagi tadi..
Tentang KEPERCAYAAN..

Kena percaya dan turut dipercayai oleh pasangan kita...dengan majikan / pekerja kita..

Tak guna kalau kata

" I love u...tapi I tak percaya u "

Atau...majikan berkata..

" Anda bagus buat kerja...saya suka....tapi saya tak percaya anda"..


Kata pemberi motivasi tadi...
" Di KWSP, majoriti hampir semua lelaki berkahwin, meletakkan nama isteri sebagai penama ( jika mereka meninggal), tapi majoriti wanita berkahwin, meletakkan nama anak sebagai penama"

Jadi, siapa yang lebih sayangkan dan percaya pada pasangan?
Ini soal PERCAYA.

:)

Gambar hiasan: Jadikan rumahtangga kita rumahtangga bahagia dengan saling percaya mempercayai...:)

Tuesday, November 25, 2014

Selfie Paling Berani..

Korang suka ber selfie?
Dan korang suka letak gambar selfie korang sebagai wallpaper handphone?
Itu biasa...



Ini..
Luar biasa..


Dan ini juga..luar biasa.



Letak gambar sendiri sebagai wallpaper, di DEMO HANDPHONE, di Courts adalah selfie paling berani okeh...
Korang berani?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...