Thursday, April 17, 2014

Al Quran Di Dada Mereka

Sejuk mata..
Sejuk hati..
Tenang melihat anak anak kecil ini di masjid..
Setiap waktu ke situ, sementelah dekat dengan sekolah tahfiz nya..

gambar di ambil secara curi curi dengan henfon cap ayam. Maka maafkan kesengetan gambar, dan mutu gambar yang tak baik..:)

Permudahkanlah ya Allah utk kami suami isteri buat pilihan..
Ada lebih kurang 8 bulan lagi sebelum anak sulung kami, Ziyyad masuk umur persekolahn darjah satu.

Masih mengkaji..
Pro & cons
Sekolah harian biasa...
Atau
Sekolah alternatif..


Wednesday, April 16, 2014

3 Anak Bujang

Tengok gambar Beckham dan anak anak bujang nya..


Masa ni, anak bujang baru dua orang..

Sekarang dah 3 anak bujang..
Paling sulung 6 tahun, yang tengah 3 tahun..bongsu 9 bulan dah.

Ada rezeki, umur panjang..
Lagi 5- 6 tahun nak posing dengan 3 bujang aku..
Pakai kot / tuxedo..

:
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;

Maknanya..

Ada masa 5 tahun lagi la nak build body macam Beckham !
Kah kah kah

Tuesday, April 15, 2014

Terlajak Laris

Ada seorang kakak ni..
Patient regular aku..
Dah 3- 4 tahun aku follow up darah tinggi dia..
Selain darah tinggi, dia ada sakit lutut jugak..early stage osteoarthritis.
Lain lain penyakit, memang takde.
Check darah baru je buat..gula OK, cholestrol OK, kidney, hati..semua OK.

Minggu lepas, dia jumpa aku..
Saja nak check blood pressure..
Sambil dia kata, lututnya dah tak sakit..
Boleh jalan jalan cergasss..

Aku kata, baguslah..

Dia kata
"doktor tau produk Terlajak Laris?"
" Saya makan pil tu la...tu yang tak sakit lutut"

Aku pulak entah gatal tangan apa hari tu, saja nak check kandungan gula akak ni..
Tu diaaa..
Bacaan random ( tak puasa) 12.7mmol/L
Tinggi la tu..
Padahal memang sebelum2 ni, aku check dia takde kencing manis..

Aku pandang akak tu..
Akak tu cakap  " saya makan macam biasa doc...in fact siap diet lagi..ni mesti pasal Terlajak Laris..hahahah"

Maka aku pun mula berceramah..:)
Kesimpulannya, akak tu nak stop produk tu.

sesekali nak tulis jawi..bahahaha

-aku tak kata produk tu yg menyebabkan kencing manis/bacaan gula naik ya...Kang mati aku kena saman..kah kah kah
- aku cuma nak nasihatkan:

1- Jangan lah memandai mandai terlalu percaya macam macam produk kat luar tu.
2- Ubat moden tak mau makan, takut buah pinggang rosak katanya, tapi jamu/singseh/ubat MLM berani makan...tau tak sesetengah ubat alternatif tu penuh dengan steroid? Tu pasal segala macam sakit hilang cepat.steroid, is a magic drug.
3- Jangan bodoh sombong bila terima nasihat dari orang yang ada ilmu dalam bidangnya. Tapi kalau hati tak terbuka nak menerima ilmu ( dan berfikir), maka...tak dapek lah den nak nolong ehh..  :P

Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...