Friday, November 21, 2014

Tiba Tiba Dapat Idea Nak Update Blog Masa Tengah Rukuk?

Pernah tak anda alami situasi sebegini?

  • tak ingat kat mana letak kunci
  • tak tahu nak masak apa
  • tak tahu nak holiday pergi mana
  • takde idea nak tulis apa kat blog.....heheheheh

Dan..pernah juga tak anda alami situasi sebegini?

  • Tiba tiba dapat ingat kat mana letak kunci masa tengah solat
  • Tiba tiba datang ilham nak masak apa masa tengah solat
  • Tiba tiba mencanak canak idea nak pi bercuti ke mana, masa tgh solat
  • Tiba tiba mencurah curah idea nak tulis apa kat blog, masa tengah solat


Kuncinya, kena khusyuk dalam solat.
Tapi itu lah kan, kita manusia, selalu lupa/ tewas dgn pujukan setan / alpa..
Tapi jangan putus atas, kena mujahadah..kena usaha...
Dan kena rajin membaca tips2 utk khusyuk dalam solat







Ingat ya pesanan Imam Muda Zayyan...kena rajin mujahadah, perbaiki kualiti solat..keh keh keh

Thursday, November 20, 2014

Pengakuan Suami Curang

Sibuk dan menjadi viral di internet kisah "Pengakuan Suami Curang" dalam minggu ini..

Nasihat aku, selain jangan curang..bantulah isteri..
Bantu apa yang termampu..
Bantu apa yang kita tahu..
Jangan jadi Tuan dalam rumah..
Makan dalam nanti isteri kita..


Ini bukan propa tau ! hahaha..Ini mmg betul2 aku masak sayur..tapi kejadian ni berlaku sekali dua aja masa wife aku berpantang lepas bersalin anak kami yg ke 3, tahun lepas..hahaha..Ramai yang tegur kenapa aku pakai sarung tangan tu..ya, aku seriau kena percikan minyak ( pernah kena masa goreng telur)..hahahaha


Aku tak geti masak..
Aku mmg kekok memasak..
Jadi aku bantu apa yg aku expert..
Vacuum rumah..mop lantai..cuci toilet..bersihkan ekon..
Susun2 barang kat almari..susun2 buku kat mini library, pun kerja aku..
Paling cikai pun...kalau malas sangat, masa wife aku sibuk bersilat kelentung kelentang kat dapur, aku kena jaga hero hero kat rumah tu ( tak kisah la ala tarzan ke, ala bapa mithali ke..as long as anak anak tak ganggu mommy nya di dapur)


Wednesday, November 19, 2014

Harga Rumah Di Malaysia


Siapa yang salah?
Siapa yang perlu dipersalahkan?
Kerajaan kah sebab tak kawal?
Pemaju kah sebab tamak sangat ?
Pemain besar industri real estate yang memonopoli?
Atau rakyat sendiri sebab tak pandai cari wang, maka tak cukup wang nak beli rumah?

Kalau nak berdebat siapa yang salah, sampai kiamat pun tak akan habis.
Kalau nak berdebat cari siapa yang salah, sampai ke sudah anda tak akan beli rumah.

Jadi, apa yang perlu kita buat?
Kita fokuskan pada penyelesaian masalah, bukan berdebat tentang masalah.
Ini lah cara yang pakar motivasi ajar kita. Ini lah juga yang Islam ajar.

Kalau memandu di Shah Alam - Subang ni, tengok papan papan iklan harga rumah baru, memang boleh buat terduduk terkujat..
Rumah teres dua tingkat ( yang di jenamakan semula sebagai super-link...padahal teres aja pun), yang bukaan nya tak luas mana, starting price dah RM600- 700 ribu.
Rumah yang aku beli dahulu ( alhamdullilah, ada rezeki beli, ada tempat berteduh) tahun 2005..sekarang harganya dah melonjak naik hampir 78% dari harga belian. Kalau aku nak beli rumah aku sendiri pada hari ini, waktu ini, rasa rasanya tak lepas loan kot..

Kita ada rumah, jadi apa yang kita risau?
Kita risaukan generasi anak anak kita..generasi cucu cucu kita..

Pilihan / jalan yang aku nampak sebagai fokus jalan penyelesaian ialah, antaranya:

1- Kita beli lagi rumah. Rumah ini utk anak anak kita kelak. Sementara tunggu mereka membesar, kita sewakan. Aku beli rumah masa umur 25tahun. Umur anak sulung aku 6 tahun lebih sekarang. Maknanya, kalau aku beli rumah lain utk anak sulung aku, rumah itu, akan berusia ~ 20 tahun bila aku serahkan pada anak aku nanti. Rumah dah lama, tapi value nya pasti mencanak canak.
Cabaran:
-  nak beli rumah satu lagi pun kat Klang Valley ni, dah kena sediakan paling kurang 500K.
- aku ada 3 anak. Jadinya, paling busuk kena cari 1.5 juta utk beli rumah buat mereka...hahhaha

2- Kita beli tanah. Sebab nilai tanah kat Klang Valley sangat gila nilainya, kita carilah hartanah di luar Klang Valley. Murah sikit. Nak betul2 murah, cariklah kawasan macam Kokdiang ke, Temerloh ke, pedalaman Perak ke...Nanti anak anak boleh buat rumah kat atas tanah tu.
Cabaran:
- nak ke anak anak kita pindah duduk ke kawasan macam tu kelak? tak tahu lah lagi 20 tahun Kokdiang dah maju ala ala Subang Jaya kot...hahah

3- Kita sediakan ilmu. Dengan ilmu yang ada, anak anak akan membesar dengan teratur. Dengan ilmu anak anak akan pandai membela nasib mereka kelak ( termasuklah mencari & membeli rumah sendiri)
Cabaran:
-Ilmu jenis apa yang nak di perturunkan/ di ajar. Ilmu fardhu ain itu wajib, ilmu fardhu kifayah yang perlu di perhalusi. Ilmu fardhu kifayah tentang membina empayar kewangan ( baca: bisnes), perlu di terap sejak kecil. Ya, jutawan di dunia ( yg takde masalah nak beli rumah & tanah & ladang2 kuda) bukanlah doktor, bukanlah engineer, bukanlah arkitek, bukan lah guru, bukanlah pekerja. Mereka ada pekerja yang bekerja utk mereka.


Mungkin ada banyak lagi pilihan/jalan sebagai fokus penyelesaian utk masalah harga rumah di Malaysia ini..sudilah kongsi kongsi kan...:)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...