Thursday, September 15, 2016

Kabali

Sebenarnya, rasa sayang nak stop ber blog ni.
Walaupun dah dekat 3 bulan stop menulis...
Pagi ni datang seru menulis, kita tulis la...kihkihkih



Tu gambar sebulan yang lalu..
Dulu memang pernah bercita cita nak kerja di hospital kemeren..
Tapi tak kesampaian..
Takpa la...kita tetap gigih naik kemeren walaupun tak kerja kat situ...kihkihkih
Sekarang ni pasang niat nak buat banglo kecik kat kemeren..
Kononnya nak retire kat kemeren...hahahha...
Takpa, niat kena ada. Kita usaha.

Tuesday, June 7, 2016

Resepi Lauk Mudah Tapi Sedap Sepanjang Ramadan


Hahaha..
Ni sebenarnya entry kajian / social experiment.
Nak tengok ramai tak yg klik entry ni, lepas baca TAJUK.
Al maklumlah, sekarang kan Ramadan..kikiki..
Jangan marahhh aaaa....tengah puasa tu...


Gambar tu ialah 3 orang budak yg gigih puasa.
Ziyyad, 8 tahun...duduk tengah...semalam puasa penuh.
Zayyan, 5 tahun, sebelah kiri Ziyyad...puasa for the 1st time, semalam buka pukul 1pm.
Ikram, 7 tahun, baju merah, sepupu Ziyyad & Zayyan,  semalam puasa penuh. Tahun lepas pun full puasa sebulan..good boy. Dia makan sahur dah 2 hari ni, aku tengok...mmg berselera...tu pasal dia lagi besar dan sado dari Ziyyad..hahaha..

Thursday, June 2, 2016

Ramadan Datang Lagi, Insya Allah

Insya Allah, lagi 3 hari kita akan menyambut Ramadan...
Banyak kan berdoa moga kita dipilih Allah utk dapat bertemu dgn bulan Ramadan...sebab usia kita ni anytime boleh terhenti, contohnya yang paling terkini, ialah kematian Menantu Timbalan PM semalam.



Tahun tahun terdahulu, kalau Ramadan, memang macam tu la stok freezer kami kat rumah..keh keh keh...buat stok kuih muih...

Tahun ni, tak buat dah..
Sebab Ramadan tahun ni, akan terus sambung style clean eating..
Makna nya tetap kena cut down sugar / fat dalam diet.
Sedang merencana menu berbuka & sahur yang sesuai...
Segala jenis ikan / ayam yg boleh di grill / buat sup / rebus / steam / goreng sikit minyak...
Mungkin akan makan la kuih muih, cuma tak la gigih buat stok macam dulu...bila nak rasa, beli la sikit...atau bila balik rumah mertua / parents, memang akan ada pelbagai jenis juadah termasuk kuih muih.

Target sepanjang Ramadan nak buang 3kg...tak mau letak target lebih lebih, sebab nak work out pun tak sangat ( membership gym pun aku freeze kan sebulan di bulan puasa ni). ..Tahun lepas, dgn gaya makan tak clean, hilang 2.5kg..hahahaha....

Kena hilangkan banyak kilo, sebab masuk Raya ada risiko tambah 1-2 kg dengan mudah..hahaha..

Selamat menyambut Ramadan !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...