Monday, December 22, 2014

Petua Petua Berguna

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak up grade tukar kereta:
Banyakkan melihat orang yang naik motor & basikal. Nanti anda sedar kereta buruk anda lagi bagus tak kena hujan tak makan asap berbanding naik motor Harley hujan tetap kena berhenti bawah jambatan.

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak makan sedap sedap kat restoren high class:
Banyakkan melihat pelarian perang makan ( di youtube). Nanti anda akan sedar bertapa berharganya secebis daun sup yg anda tak habiskan.

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak ber tukar henfon:
Banyakkan melihat iklan iklan new henfon, setiap hari. Nanti anda akan sedar, henfon ini tiada hentinya keluar new model.

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak membeli make up itu dan ini:
Banyakkan melihat wajah wanita yang berjerawat teruk. Nanti anda akan sedar wajah anda dah mulus cantik pun.


Dan...


Saturday, December 20, 2014

Melayu Kena Merayu

Entry yang agak berat hari ini untuk kita semua hadam, tentang survival bangsa Melayu..

Ini luahan Tun Dr Mahathir yang terkini:
Malays now have to beg to remain in power

Dan aku secara peribadi percaya, kelemahan Melayu itu sendiri atas sifat malas yang amat payah diubah:
I failed to change lazy Malays - Tun Dr Mahathir

Melayu malas, tapi nak kaya, nak berkuasa.
Maka Melayu yang malas ini jual bangsa nya sendiri pada bangsa lain..
Di jualnya bangsa sendiri supaya diri sendiri survive.
Tapi berapa lamalah survival orang malas boleh bertahan..
Kesudahannya, Melayu kena merayu kepada bangsa yang membeli maruah Melayu itu..
Merayu untuk berkuasa kembali..
Merayu untuk menjadi kaya.

Gambar selingan:  Auuummmmm....malam ni Harimau Malaya akan menentang Thailand pada pusingan kedua final Piala AFF Suzuki. Misi yang sangat mencabar, apa apa pun bola itu bulat. Selamat berjuang Harimau Malaya. ( baru aku sedar Ziyyad belum ada jersey Harimau Malaya)

Friday, December 19, 2014

Kos Perbelanjaan Persekolahan Makin Meningkat.

Ini aku copy dari rakan FB aku..


Ulasan rakan FB aku yang memuatnaik status ini, ialah:

"Terbaca somewhere tentang ibu bapa merungut tentang perbelanjaan sekolah anak2 yg saban hari makin meningkat
Dah nak buat cemana dok Malaysia semua serba mahal skang ni so redha je la

Kalau uols nak merungut pasal kena spend byk utk anak tu nampaknya anda x ikhlas sekolahkan anak, baik x pyhanta anak ke sekolah or x pyh beranak langsung kalau ingat bila ada anak nanti membebankan dr kecik hingga masuk univ kena tanggung segala perbelanjaan pendidikan diorg

Katakan sorang anak perlukan RM500-RM600 setiap kali masuk skolah. Cubala uols simpan dlm tabung ayam kurang2 RM5/day. bleh dpt RM 1, 825 setahun kan? x cukup lg utk biaya sorang atau dua org anak?
Kalau korang mampu bayar bil astro, internet setaip bulan beratus ringgit, perbelanjaan sekolah anak pun nak berkira? pikir sendiri la ye..ckp byk kang org ckp 'ko xde anak ape ko tau???'...."



Pendapat aku?
Aku bersetuju dengan komen beliau.
Ada benda, kita perlu berkira.
Ada benda, kita patut benar benar suarakan rasa tak puas hati.
Tapi bukan utk semua benda & keadaan.
Fikir balik priority sebenar hidup ini.
Tanggungjawab kita bagaimana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...