Tuesday, September 2, 2014

Siti Nurhaliza



List pekerja2 kilang dari Indonesia yang datang buat Fomema di klinik pagi ini..
Tak sangka, ada artis juga 
:P

Thursday, August 28, 2014

Modus operandi kaki MC

Ni aku nak bukak rahsia sikit..
Orang selalu tanya, macam mana doktor tau " patient tu tak sakit, tapi menipu nak MC"

Antara modus operandi kaki kaki MC  ialah:

Tanya lain, jawab lain.
Aku tanya, dah berapa hari demam ni? Patient jawab " saya takgi kerja tadi "

Salahguna nama bos
Suka sangat kaki2 MC ni guna nama bos ..kononnya " bos suruh saya amik MC", atau " bos suruh saya balik".  Bila aku mintak no telefon bos nak cakap dengan bos, terkedu kedu nak bagi.

Guna reverse physchology
Dia tahu doktor strict nak issue MC, so bila dah habis mati akal semua pemeriksaan fizikal reveal takde yang abnormal, maka di guna pendekatan " nak psycho doktor".
Contoh " kalau doktor tak bagi saya MC, kalau on the way saya gi kerja saya eksiden, doktor nak tanggungjawab?".  
Amboi amboi amboi, enaknya kamu berbicara sebegitu ya.

Tiada penumpuan ketika diberi penerangan
Kita cubalah bersangka baik beri penjelasan tentang " sakit" nya, bagi tau cara makan ubat, tips itu dan ini, muka dia resah aja..macam tak seronok dengar. Last last dah tak tahan sangat, in the middle of conversation doktor tengah beri penerangan, dia mencelah " saya boleh MC tak hari ni? "
Sakit hati ke tak ? :P

Suka exaggerate symptoms
Gaya ceritanya macam teruk sangat, nazak.
Cirit birit dah 15 kali, muntah 8 kali. Bila check : haraaaammm takde tanda dehydration, vital signs semua stabil, check perut sikit....nahhhh..elok aja takde bunyi keroncong.
Satu lagi, bila bagi cerita, dia suka buat alasan camni " saya doktor..semmmmuaaa sakit...kapla sakit, badan sakit, mau muntah, berak pun ada sakit, kaki sakit". Pendek kata, segala mak nenek system dalam badan dia, sakit :)

Nanti aku tambah lagi..
To be continued..

Wednesday, August 27, 2014

CMC oinment



Semenjak naik cuti raya, memang musim sakit mata kat Shah Alam ni..
Berderet deret orang sakit mata datang klinik.
Menjangkit sebab bila balik kampung jumpa sanak saudara + pergi open house.

Satu benda yang aku nak pesan..
Ubat oinment tu, sapunya di dalam kelopak mata, sebelah bawah ya.
Sebab ramai yang aku tau, kerana tak diberi arahan yg betul / salah faham arahan, mereka sapu di luar kelopak mata...mana nak jalan ubatnya! hahaha..
Ada yang bagi alasan ( bila aku tanya kenapa sapu macam tu).." barulah berkesan doc..sejuk aja kelompak mata"...:P

Satu lagi, ubat oinment tu mengandungi CHLORAMPHENICOL.
Sejenis antibiotic yang tak sesuai utk kanak2 bawah 2 tahun.
Tolong ingat ya, sebab ada doktor yg aku tau bagi aja oinment jenis ini pada baby.
Dan buat pregnant lady, pun kalau boleh avoid oinment jenis ini.
Sebab chloramphenicol itu boleh pass thru mucosa surface dalam mata, masuk blood stream, terus ke baby dalam kandungan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...