Thursday, January 28, 2016

Apa Personaliti Anda

Korang tahu tak personaliti korang?
Ambil test ini : http://www.16personalities.com

Ini bukan test merepek yang banyak kat FB.
Ini test yang direka betul, berdasarkan kajian psikologi.
Ini test yang valid.

Dan memang benarlah, Allah ciptakan kita berpasang pasangan.
Saling lengkap melengkapi.
Wife aku suruh aku ambil test ini.
Memang fit dengan personaliti kami.

Ini jenis personaliti wife aku. Memang betul pun.

 Ini personaliti aku. Wife aku memang agak aku jenis Defender. Dan memang betul pun terbukti bila buat test ini.

Yang penting, masa jawab soalan soalan diberikan, jawab dengan jujur.
Buka hati, fikir dan jawab dengan tenang.

Ada banyak website menerangkan karakter setiap personaliti ini..
Korang boleh Google aja " 16 Personality Types".

Tengok bidang kerja yang biasa dipilih oleh setiap jenis personaliti. Utk aku & wife, memang sepadan.

Kenapa kena tahu personaliti ini?
Bagi aku, supaya kita lebih faham diri kita sendiri.
Dan juga utk kita memahami pasangan kita.
Memang setiap personaliti itu, ada kelemahan nya.
Dan gunakan kelebihan setiap personaliti itu, utk perbaiki hubungan kita, utk kita lebih maju dalam karier / bisnes.



Dan di zaman agak gawat ni, zaman ramai yang diberhentikan kerja..
Zaman ramai yang masih menganggur, kenali personaliti mungkin, mungkin boleh membantu kita utk berjaya secure a job.

 Tahap unemployment tertinggi 8.1%, bagi yang berpesonaliti ISFP. Mungkin mereka yang terdiri dalam kategori ini dan masih menganggur, boleh perbaiki ciri ciri negatif anda.


Jadi, tunggu apa lagi?
Selamat mencuba  Personality Test

Wednesday, January 6, 2016

Adik Jangan Kencing Kat Situ !!



Tergelak besar aku tengok gambar ni pagi tadi..
Sama besar gelak macam mak budak tu gelak kot..
Hahaha..

Teringat zaman aku sekolah rendah dulu..
Sekitar darjah 1 hinggalah masuk darjah 3 rasanya..
Aku memang fobia pergi tandas sekolah..
Aku geli sebenarnya..
Walaupun tandas tu bersih, tapi tetap ada " bau tandas sekolah"
Sanggup aku menahan kencing...balik rumah tengahari meluru cari toilet rumah...hahaha.
Pernah aku sakit perut nak berak sangat...
Berpeluh peluh tahan...semata mata tak mau gi tandas sekolah..
Cikgu tanya kenapa, aku cakap sakit perut..
Baring kat belakang kelas...( padahal menahan nak berak..wakakaka)
Last last cikgu panggil ayah aku datang...
Sampai rumah, aku meluru gi toilet..
Tapi takleh lawan kawan aku, lagi lejen...terus dia berak dalam seluar!

Tuesday, December 22, 2015

Janganlah Mandi Laut

Malam tadi di TV, keluar berita menyedihkan ini...

2 pelajar hilang di pantai di Setiu. Dikatakan mereka sedang bermain di gigi pantai. Berita lanjut boleh baca DI SINI

Ajal maut memang di tangan Allah.
Tapi kita di suruh berikhtiar utk elakkan mala petaka, utk berhati hati.
Umum mengetahui, hujung tahun, memang musim hujan di Pantai Timur.
Sekarang ni tak la hujan lebat di sana, tapi ombak kuat.
Maka elak kan la masuk ke laut, tolong lah elakkan.
Main main di gigi pantai pun, kalau boleh tolong lah elakkan.
Yang " di tarik" ombak besar tu, bukan budak kecil...dah lepasan SPM, 17 tahun.
Bayangkan betapa kuatnya kuasa ombak di sana ketika ini.

Aku sendiri sengaja pergi bercuti ke area Terengganu, 3 tahun lepas, pada penghujung bulan Disember, utk merasai pengalaman musim tengkujuh di sana.
Aku ada ceritakan pengalaman tu DI SINI 

 Penghujung Disember 2012 dulu. Tengok saja ganas nya ombak kat belakang tu ! Kami berada di kawasan pantai di Dungun ketika itu. Nak jalan jalan dekat dengan gigi pantai pun aku & wife tak berani. 


Satu lagi, bila tiba musim banjir.
Tolonglah jangan seronok main/ mandi air banjir.
Tolonglah.
Bahaya.
Selain bahaya, banyak penyakit boleh dapat, kulit gatal2, cirit birit, etc etc.
Benda benda macam ni, mmg kena sentiasa di ingatkan.

Kita doakan pelajar yang hilang di Setiu semalam, di temui oleh pasukan penyelamat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...