Thursday, February 26, 2015

Universal Container

Mula mula, aiskrim dalam pasu jadi viral.
Sana sini orang makan aiskrim dalam pasu..
Sampai keluar isu tentang bahaya makan aiskrim dalam pasu...


Lepas tu...
Sebab kreatif nya orang kita....

aiskrim dalam buluh


Tak cukup kreatif lagi??

Ada pulak yang ini...

aiskrim dalam lesung


Hmmmm..

Aku nak mencabar daya kreativiti...

Kalau aku jual aiskrim dalam ni, agak agaknya boleh jadi viral tak??


aiskrim dalam universal container



kah kah kah
barulah menepati ciri ciri " universal" , kan?
urine boleh
tissue sample boleh
stool boleh
aiskrim pun bolehhhhhh

Wednesday, February 25, 2015

Tiket Sehala


Bila tiba masanya kita naik kereta tu, kita tempah tiket one way aja.
Sebab kita akan bermastautin kat tempat yg kita tuju.
So buat lah itinerary betul betul.
Cantik tersusun terancang itinerary kita, Insya Allah nyaman dan best lah masa kita bermastautin nanti.
Jangan jadi malas, nak harap pada tour guide aja.
Tour guide bagi pakej, tapi tak semestinya pakej tu boleh buat kita selesa kelak.

Monday, February 23, 2015

Intrauterine Death / Stillbirth / Fetal Kick Chart

Aku nak kongsi satu cerita.
Al kisahnya hari tu, aku jumpa seorang pesakit.
Al kisahnya, dia kata, " dah 3 hari baby nya tak bergerak"
Ya, TIGA hari.
Wanita awal 30an, mengandung anak no 2, dah masuk 6 bulan usia kandungan.

Hampir nak terjatuh dari kerusi aku terperanjat bila dengar " 3 hari" tu.
Kenapa lambat sangat nak check?
Alasan dia:
  1. Gi satu klinik ni, dia tak boleh scan. Hanya boleh scan pada hari tertentu sahaja
  2. Gi pulak kat satu hospital swasta ternama di Shah Alam ni, katanya "tak boleh scan pada hujung minggu, kena tunggu hari bekerja"

Jadi aku pun tanyalah dia, " Kenapa awak tak pergi terus kat hospital kerajaan?? Bahagian Kecemasan hospital kerajaan tak pernah tutup"

Jawapan ibu mengandung ni:  " Saya malas la nak ke Hospital Klang, busy sangat kat sana, ramai sangat pesakit"

Ok...
Ok...

Maka aku pun scan la...

Dan seperti yang di jangka...

Tiada jantung baby ( no fetal heart beat), tiada pergerakan baby ( no fetal movement), tiada bunyi jantung ( no fetal heart sound). Kesimpulannya: Baby dah meninggal dalam kandungan ( intrauterine death)


Baby yang dilahirkan dah meninggal tu nanti, dipanggil kelahiran STILLBIRTH.

Take home message paling penting kat sini ialah:

-TOLONG CEPAT CEPAT PERGI SCAN/PERIKSA KALAU BABY DAH TAK GERAK LEBIH DARI 6 JAM/ RASA LAMA SANGAT TAK GERAK-

Tu pasal kalau check up kat klinik kerajaan ( rujuk buku merah tu), nurse akan ajar ibu mengandung untuk catit " Fetal Kick Chart". Carta ini bukan saja suka suka di buat. Ianya supaya ibu mengandung sedar akan perubahan dalam gerakan/aktiviti baby. Maknanya, kalau dah secara istiqomah mencatat, maka ibu mengandung akan sedar " ehhh..baby aku dah lebih 2-3 jam tak gerak la".

Dan, kalau dah sedar baby tak bergerak lama, cepat cepat la dapatkan bantuan...waima terpaksa ke hospital kerajaan sekalipun ( yang maha busy katanya tu).

Memang ada " fetal sleep pattern", iaitu baby akan tidur..bukan sepanjang masa bergerak. Maka kalau dah beberapa jam rasa baby tak gerak, ibu mengandung boleh cuba "kejut" baby dengan mengusap/mengurut perut, utk memberi stimulasi kepada baby. Boleh juga cuba minum minuman sejuk, jadi baby akan terasa perubahan suhu dalam tu, dan hopefully dia akan terjaga/bergerak.

Kalau semua effort tak berjaya ( baby tak gerak gerak), maka jumpa lah doktor anda ASAP.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...