Thursday, January 29, 2015

Terapi Santan

Korang pernah dengar pasal " Terapi Santan" ?
Aku baru dengar, 3 hari yang lalu, dari pesakit aku..pesakit regular aku.

Kisahnya, dia kenal seorang lelaki ini, yang mempelopori bisnes minyak kelapa dara.
Dah belasan tahun lelaki ni buat bisnes minyak kelapa dara.
Aku terlupa pulak nama lelaki itu, tapi aku akan tanya pesakit aku ni bila ada masa lapang nanti, dan aku update kisahnya di blog.

Ok..
Lelaki inilah yang ajar pesakit aku tentang terapi santan.
Santan yang selama ini di stigma kan sebagai sumber penyakit jantung, rupa rupanya mampu utk jaga kesihatan jantung, mengikut kata lelaki ini lah ( yang telah belasan tahun buat kajian, dan di terbitkan di jurnal)

Santan ialah sumber dari buah.
Santan secara faktanya, memang tiada kolestrol.
Ramai yang menyangka santan ada kolestrol.
Aku ada menulis pasal Kolestrol & Santan, Di SINI
Di dalam tulisan aku tu, aku dah jelaskan beza tentang kolestrol, dan lemak.

Ok..
Menurut terapi santan, jika di ambil dengan betul caranya, ia mampu mengurangkan kadar lemak dalam badan. Yang mana di buktikan dengan bacaan ujian darah.
Jadi dakwaan pesakit aku ni, bukan dakwaan kosong semata mata.
Dia datang dan bercerita dengan aku, dengan di sokong hasil ujian darahnya.

Cara terapi ini ialah:
- perlu minum santan segar, segelas sehari. Santan yang diperah, yang mana kelapa parut itu perlu di campur dengan air mineral / air masak, dan diperah. Sebiji kelapa boleh hasilkan 2 gelas.
- menurut cara terapi santan ini, santan yang kita makan dalam nasi lemak/ rendang/ pelbagai jenis masakan lagi, dah menjadi tak sihat( menaikkan kadar lemak dlm badan), sebab struktur molekul santan telah alami proses oksidasi ( oxidation) semasa di masak.Proses oksidasi ini membebaskan free radical. Free radical inilah yang menjadikan santan yang di masak, merbahaya utk kesihatan.
- Terapi ini hanya boleh di buat guna santan segar, bukan santan kotak.

Di pendekkan cerita yang panjang ini, pesakit aku ni amalkan terapi santan ni selama 2 bulan.
Selama dua bulan, setiap pagi dia minum segelas santan segar.

Ini ialah ujian darah Lipid Profile nya sebelum buat terapi santan:

 Perhatikan Total Cholesterol nya tinggi ( 6.1), bad cholesterol LDL pun tinggi ( 4.3)

Selepas 2 bulan minum air santan fresh:

Perhatikan..Total Cholesterol nya menurun ke 4.9 ( normal value), bad cholesterol LDL nya turun ke 3.1 ...Cuma bad cholesterol yang satu lagi, Triglycerides, naik pulak sikit ke 1.9. Kalau compare pulak good cholesterol ( HDL) utk result before & after, good cholesterol nya menurun.

Pesakit aku dakwa, dia hanya minum air santan sahaja.
Tak ambil ubat kolesterol.
Tak ambil apa apa produk yg boleh turunkan kolesterol ( macam oat, telur omega, etc etc)
Dan dia nafikan dia berdiet...bersenam? jauh sekali.
Cuma amalkan minum air santan segelas setiap hari.
Dan dia akui, katanya, berat badan turun sikit..

Menurut si pengamal terapi santan itu lagi( lelaki tersebut, bukan pesakit aku), isterinya yang alami kronik asthma, dah amat amat jarang kena attack asthma, siap boleh naik tangga bangunan 10 tingkat selamba aja.

Conclusion dari cerita ini?
Aku bukan nak advocate korang cuba terapi ini.
Dan aku bukan nak menidakkan bulat2 keberkesanan terapi ini.
Tetapi aku nak kita buka minda..
Since terapi ini, guna bahan semulajadi, yang kita sendiri buat ( kelapa parut yg diperah sendiri).
Berbanding terapi2 lain yang banyak pelik2, yang entah dah campur bahan kimia apa ntah.
Bacaan lanjut, kajian lanjut perlu aku jalankan..
Dan Insya Allah, aku akan bertemu dgn lelaki yang mempelopori terapi ini, andai ada masa...sebab dia ada di Seksyen 6 Shah Alam aja..dah tua pun katanya, umur dah 70..tapi katanya rupa kelihatan macam baru 50an...Nantilah, kalau jadi aku bertemu, aku akan up date di blog.

Gambar hiasan:

Adakah aku akn cuba terapi santan ini? maybe..:)
Tapi aku akan buat ujikaji terkawal..akan ambil segala relevant blood test, dan compare result before & after. Oh ya, masa aku tepek gambar ni di Entri Ini, ada yang menegur teknik perahan aku yang salah. Hahaha..TQ sebab bagitau...nampak sangat aku jarang jaranggggg perah santan.

Wednesday, January 28, 2015

WW: Tips Kesihatan -- Berapa Kali Seminggu?


Tuesday, January 27, 2015

Mati Pun Pakai Wang

Dari FB, aku cilok..



Ada benda yang mmg perlukan wang di zaman ini.
Ada yang bagi aku, perlu ke di bayar?
-upah baca Al Quran di rumah?  di tanah kubur?

Kita yang masih hidup ni, rajin2 la baca Al Quran.
Kita yang masih hidup ni, rajin2 lah pastikan anak isteri kita rajin baca Al Quran.
Kita collect saham akhirat sejak masih bernyawa, sekarang ini..FOC.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...