Monday, August 24, 2015

Maaf kan saya, Datin Sharlin.

Semalam, aku hadiri majlis resepsi perkahwinan blogger Khai bertempat di Dewan Banquet, MBSA, Shah Alam.

So kami geng2 kepada Khai ni datang la serentak...

posing kejap kat backdrop ni...ala ala pengantin baru..hahaha


Ni la geng2 blogger aku yang datang serentak semalam...
Kami geng Kejabab.
Kelab Jari Debab !
Hahahaha..
Ahli ahlinya selain aku ialah Dr Singa,  Jujie, GB, Kak Ana, Wakjan, Ina, dan juga Iyra( blogger pencen..hahaha).



Bila aku upload gambar di FB dan hashtag Kejabab, ramai yang tanya pebenda Kejabab tu....it stands for KelabJariDebab!..Sebab geng2 ni kalau menulis kat wassap, manjang typo...hahaha..


Sessi bergambar dengan pengantin....



Wedding Khai memang meriah..
Ramai tetamu..MB Selangor pun datang semalam..
So masa kami nak masuk dlm dewan, memang full house...jadi terpaksa la makan di luar dewan ( ada pasang canopy).

Anak bongsu aku pulak punyalah cranky semalam..entah apa pasal..
Masa kami masuk cari tempat duduk, anak aku melalak bising nak air...nak air...hahaha..
Ok...
Dalam pada aku melilau cari air & tempat duduk kosong..
Tiba tiba...
Ada seorang wanita panggil aku ( ke cuit aku...tak ingat...hahaha)..
" Wife kau mana??"
Wanita tu tanya..
Ok...
Jujurnya aku terperanjat + terkedu + tak tau nak respon apa..
Sebab aku tak kenal wanita ni!
Dan dia selamba tegur & tanya macam tu macam dah kenal lama..
Nak kata kawan sekolah, bukan..
Nak kata kawan blog, pun bukan..
Nak kata kawan FB, pun bukan...
Jadi sebab aku tengah serabut nak cari air utk anak aku + aku terkedu confused, mungkin la kot expression muka aku jadi pelik...Aku cuma menyahut " Oooohh...wife ada kat sana kot"..sambil aku sendiri pun tak tau wife aku kat mana ( pasal dia pun melilau cari tempat kosong).

ni bukti anak bongsu aku meragam, cranky semalam...hahaha...nak ambik photo ramai ramai geng Kejabab pun, dia memberontak baring guling atas lantai!

Masa makan aku cerita dengan wife aku..
Wife aku kata, tak kan la kawan dia..coz kawan dia tak kan selamba panggil aku dan tanya:
" Wife kau mana?"

Pagi ni..
Wife aku call..
Dia bagitau,
Rupa rupanya yang tegur aku semalam tu Datin Sharlin..
Silent reader blog aku!
Hahaha..
Patut la aku tak kenal!
Dan dia dapat call wife aku, sebab aku memang published no hp wife aku kat blog ( bisnes macaron).
Datin Sharlin cakap dengan wife aku..
" eh..kenapa sombong pulak semalam..bla bla bla"

Ya ampun....
Maaf ya Datin Sharlin..
Saya bukan sombong...
Jujur memang takde niat langsung nak menyombong..
Sebelum ni pun banyak kali dah silent readers blog ni tegur saya kat luar..
Saya ok aja, layan, borak2 macam kenal lama...
Tapi semalam...
Sebab situasi kalut + terperanjat + confused...
So muka jadi macam sombong..
Maaf ya...
Buat apa nak menyombong..
Kita ni dah la blogger picisan ja..hahaha..
Next time,kalau jumpa saya atau wife kat luar, tegur tauuu..jangan serik pulak..
Boleh lepak2 minum kopi ke...:P

Kepada Datin Sharlin, kalau baca entry ni, pls wassap me or wife..
Sebab bila wife aku check, nak call balik / wassap tak boleh..call by private number  :P


Gambar penutup. Hadiah untuk Khai. Oh ya, pengantin ni ialah Presiden Kejabab...sebab...dia lah yang paling kerap typo..dan typo nya tahap gaban! hahahaha

Wednesday, August 19, 2015

Success Is Like An Iceberg

Ya Allah!
Lemau nya semangat aku nak menulis blog ni..
Mana pi semangat menulis ni?
Baru aja kononnya bersemangat nak tulis entry lepas cuti sebulan lebih Ramadan + Syawal..
Last entry 10 Ogos. Ok, dah 8 hari tak ber update...kih kih kih..

Aku rasa, semangat menulis kat blog hilang kejap ..
Sebab la ni, aku seronok pulak menulis kat FB..
Menulis panjang2, dah macam kat blog...:P
Hari hari aku update FB..
Pagi ni, siap aku tulis sajak pasal kucing kat FB..

Ni lagi satu sebab kot kenapa aku slow menulis blog sebulan dua ni..

 muka monyok takde mood makan maggi goreng kat mamak malam tadi..hahaha


Wife aku dalam fasa sangat sangat busy dlm bisnes nya..
Meeting sana, kursus sini, ada urusan kat studio bakery lagi..
Jadinya, tempias busy nya kena juga kat kami..
Setiap kali wife aku ada meeting / kursus, memang 2 orang anak kecil akan " di pos" ke rumah mertua kat Nilai. Yang sulung dlm gambar tu, sebab dah sekolah, mmg tinggal dengan aku.
Sebab kami tiada maid.
Sebab kami tak mampu nak bayar, dan tak mahu ada orang asing dlm rumah.


Maka, inilah pengorbanan yang kami suami isteri & anak anak perlu harungi.
Berkorban untuk berjaya.
Moga usaha kami ini di berkatinya, dan kami akan kenang zaman busy kami ini.
For the time being, hari ini & esok aku jadi bujang berdua dengan anak sulung tu..
Memasak? memang aku takde masa, DAN TAK PANDAI masak.
Betul lah apa yang orang orang berjaya katakan....
Tentang SUCCESS



Monday, August 10, 2015

Nerf

Hari ini aktiviti release stress di sekolah anak aku.
Sebab 2 minggu lepas ialah minggu evaluation ( ala ala minggu exam la)
Best betul budak budak sekarang..
Macam macam aktiviti.

Aktiviti hari ni ialah acara " berperang dengan senapang Nerf"
Aku masa 1st time dengar nama NERF. pun aku pelik..
Ialah, tak pernah dengar, tak pernah main..zaman daddy kecik2 dulu guna lastik aja..haha..

Ini lah senapang Nerf, model Strongarm Elite.  Banyak model senapang Nerf ni....mintak last minit, bergegas la mommy dia gi cari kat Tesco..nasib ada.


Ni gambar cikgu sekolah nya telegram kan kat wife aku pagi tadi..

Anak aku si Ziyyad baju biru Lotto, no 3 dari kiri ( gambar atas). Dia dalam team Adiwira Nerf..kah kah kah...nama klasik...campur la student foundation 1 hingga 3 kot..( darjah 1 - 3).


 Students posing with their Nerf !


Sabtu depan pulak ada play kat sekolah..
Anak aku berlakon jadi serigala...hahaha.
So far seimbang la aku tengok silibus anak aku..
Seimbang antara academic, sosial, hafazan dan lain lain.
Mungkin satu hari nanti, sekolah2 kerajaan boleh follow silibus UK yang macam sekolah anak aku guna ni..sebab mereka bukan exam oriented, mereka nak lahirkan student yang all rounder dalam semua bidang, dan penting sekali, mereka suka & seronok ke sekolah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...